Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 20:32:34

Інсульт вразив майже 3 тисячі осіб на Чернігівщині

25.06.2019   14:49Агенцiя

За даними Чернігівського обласного аналітично-інформаційного центру та здорового способу життя інсульт вразив 2792 особи. Дані поточного року.

Як прокоментувала завідувач неврологічного відділення Чернігівської міської лікарні №2 Ольга Федорова, інсульт – це гострий і невідкладний стан. Хвороба скошує людей більш похилого віку. Пізнє звернення за медичною допомогою та несвоєчасна профілактика призводить до того, що збільшується кількість пацієнтів, у яких виникає порушення мозкового кровообігу.
 
− Наслідки інсульту бувають непередбачувані. Тож при перших  ознаках інсульту потрібно негайно звертатися  за спеціалізованою допомогою. Її треба надавати якомога швидше, щоби зменшити кількість негативних наслідків, – зауважила фахівець.

Інсульт може викликати артеріальна гіпертензія (високий тиск). Сприяють виникненню цієї зловісної недуги серцеві захворювання, зокрема  порушення серцевого ритму, цукровий діабет, нелади із жировим обміном. Фактором ризику виникнення інсульту може бути зловживання алкоголем,  тютюнопаління, ожиріння, недостатнє вживання рідини під час спекотної погоди (адже вода сприяє розрідженню крові).
Специфічних обстежень щодо схильності до інсульту немає. Правильніше буде говорити про профілактику інсульту – як от корекція артеріального тиску (регулярний прийом гіпотензивних препаратів), прийом спеціальних препаратів при порушенні жирового обміну.
У 2017 році, наприклад, більш схильними до інсульту  виявилисьчоловіки, у 2018-му – жінки. Прикрий факт, але інсультпомолодів.

За статистичнимиданими, 20% пацієнтів, які перенесли інсульт, повертаються до звичайногожиття, 80% – потребуютьреабілітації. Середпацієнтів, хтоперенісінсульт, – третинапрацездатноговіку.

Ознакиінсульту:
• інтенсивнийголовнийбіль;
• запаморочення;
• слабкість у руціабонозі (з одного боку);
• порушеннямови;
• асиметрія обличчя.

При найменшій підозрі викликайте службу «103»!
 
Довідково:
Інсу́льт (від лат. insulto «скачу, стрибаю»; також «удар») − гостре порушення мозкового кровообігу  (ГПМК), що спричинює ушкодження тканин мозку й розлади його функцій. До інсультів відносять:
– ішемічний інсульт(iнфарктмозку);
–    геморагічний інсульт (субарахноїдальний крововилив (САК) та внутрішньо мозковий крововилив).

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.