Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 09:46:49

24-30 квітня Україна приєднується до проведення Європейського тижня імунізації

24.04.2019   08:33Агенцiя

Європейський тиждень імунізації – щорічна просвітницька акція, протягом якої лікарі поширюють відомості про переваги профілактичних щеплень, роз’яснюють правила вакцинації, знайомлять із алгоритмами попередження інфекційних захворювань за допомогою імунізації.

Нинішнього року він проходить під гаслом «Захистимося разом: #вакцини працюють!» і має на меті подолання негативних стереотипів щодо цього дійового методу уникнення інфекційних недугів як серед дітей, так і дорослих.

Щорічно вакцинація рятує життя майже 3 мільйонів жителів у всьому світі. Наприклад, минулого року вакциновано близько 145 мільйонів дітей, що стало безпрецедентним явищем за всю історію людства. Особлива цінність імунізації послужила головною причиною розробки Глобального плану дій щодо вакцин – рамкової програми по запобіганню до 2020 року мільйонів смертей від хвороб, які можна попередити за допомогою вакцин. План спрямований на дотримання термінів планової імунізації, прискорення боротьби з інфекційними хворобами, стимулювання наукових досліджень і впровадження в практику нового покоління вакцин.

«Альтернативи вакцинації немає, адже завдяки їй у світі загалом і в Україні зокрема можна зменшити ризик появи таких небезпечних захворювань, як поліомієліт, кашлюк, гепатит, правець тощо, – стверджує заступник головного лікаря КЛПЗ «Чернігівська обласна дитяча лікарня», головний позаштатний спеціаліст з педіатрії Управління охорони здоров’я ОДА Людмила Кривець, – бо лише завдяки вакцинації людство продовжує жити. Міністерством охорони здоров’я 2018 року розроблений  Календар профілактичних щеплень, дотримання якого і завдяки наявності практично всіх вакцин на території Чернігівщини забезпечується планова імунізація. До речі, останніми роками в області спостерігається  хороша тенденція – батьки дітей все менше і менше відмовляються від планових щеплень, розуміючи їх переваги. З Календарем профілактичних щеплень можна ознайомитися на спеціальних сайтах, в медичних закладах і у свого дільничного педіатра. Згідно з Календарем в Україні проводиться 10 обов’язкових щеплень проти дифтерії, коклюшу, правця, туберкульозу, вірусного гепатиту В, гемофільної інфекції, кору, краснухи, паротиту, поліомієліту».

Враховуючи, що нині в Україні спостерігається висока захворюваність на кір (нині на цю хворобу в державі захворіло понад 100 тисяч українців), профілактична вакцинація проти кору набуває особливого значення. Тому слід пам’ятати, що щеплення проти кору (а разом із нею паротитом і краснухою) здійснюється за допомогою введення першої дози дитині у 12 місяців, другої – у 6 років. Дорослі повинні вакцинуватися кожні 10 років.

2019 року Європейський тиждень імунізації присвячується «героям імунізації», тобто, батькам дітей, що не тільки не відмовляються від щеплення своїх дітей, а і разом із медиками популяризують цей вид профілактики. Наприклад, молода жителька Чернігова Світлана М., мати двох дітей, під час відвідин Чернігівської дитячої поліклініки №1 стверджує : «Ми знаходимося у постійному контакті із нашим дільничним педіатром, з яким ми підписали декларацію і обов’язково дотримуємося порад лікаря. Вважаю, що вакцинація вкрай потрібна моїм дітям, адже я сама вакцинована тому не бачу сенсу аби позбавляти захисту від інфекційних захворювань власних дітей».
Інша жителька обласного центру Вікторія Ч. наголошує: « Батьки відповідають за здоров’я свої дітей. І ніхто не давав їм право нехтувати їхнім подальшим життям. Я не тільки за вакцинацію своєї доньки, а і намагаюся розповідати родичам та сусідам, що саме щеплення сприяє підвищенню імунітету підростаючого покоління».

Отже, без профілактичних щеплень, переваги яких очевидні і про які розповідатимуть протягом проведення Європейського тижня імунізації лікарі, неможлива боротьба з епідеміями небезпечних захворювань.


Прес-служба Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини