Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 11:36:40

У бібліотеці Короленка відбулася лекція "Самооборона і закон"

22.04.2019   14:30Агенцiя

18 квітня у Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулася лекція "Самооборона і закон", яку організувала Освітня асамблея Чернігів. Лекторами були: юрист, історик, громадський активіст Павло Юцевич та адвокат Сергій Вольфовський.

На захід завітали юристи, правники, студенти, учні, громадськість міста.
 
Павло Юцевич та Сергій Вольфовський розповіли присутнім, що захист свого життя в небезпечній ситуації регулюється законом. Відповідно до статті 36 Кримінального кодексу України кожна особа має право на необхідну оборону незалежно від можливості уникнути суспільно небезпечного посягання або звернутися за допомогою до інших осіб чи органів влади, тому потрібно вміти постояти за своє життя правильно.
 
Під час лекції були розглянуті такі питання: поняття самооборони, рамки самозахисту, законодавство про необхідну самооборону, а також випадки застосування засобів самооборони, відповідальність людини за перевищення меж необхідного самозахисту. Розібрали типові ситуації та реальні приклади з життя, визначили законність застосування загальнодоступних засобів самооборони та їх ефективність.
 
Працівники Центру правової інформації Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка підготували та прокоментували книжкову виставку "Самооборона та її межі".
 
На виставці експонуються офіційні, науково-популярні, періодичні видання та ін. Підібрана література розкриває тему самооборони; дає змогу ознайомитися з поняттям меж допустимої самооборони; проаналізувати можливі випадки застосування засобів самооборони та відповідальність людини за перевищення меж необхідного самозахисту; дає класифікацію всіх можливих засобів захисту, які передбачені чинним законодавством України.
 
Особливу увагу звернули на такі видання:
  1. Судова практика Верховного Суду України у кримінальних справах [Текст] / Верхов. Суд України ; відп. ред. П. П. Пилипчук, [упоряд.: П. П. Пилипчук та ін.]. – Офіц. вид. – Київ : Ін Юре, 2006. – 391 с.
  Особливістю цього видання є те, що воно містить узагальнення судової практики, аналіз статистичних даних, рішення Конституційного Суду України з питань кримінального та кримінально-процесуального права, а також авторські науково-практичні статті. Використання цих матеріалів допоможе уникнути неоднозначного застосування норм кримінального та кримінально-процесуального права на практиці.
  2. Практика судів України з кримінальних справ, 2006–2007 [Текст] / Акад. прав. наук України, Нац. юрид. акад. України ім. Я. Мудрого ; за ред. В. В. Сташиса ; [уклад.: В. В. Сташис, В. І. Тютюгін]. – Київ ; Харків : Юрінком Інтер, 2008. – 878 с.
  У збірник увійшли матеріали судової практики з кримінальних справ, які були предметом розгляду судових інстанцій України і при розгляді яких суди давалися роз'яснення і приймалися рішення.
  3. Постанови Пленуму Верховного Суду України у кримінальних справах [Текст] / відп. ред. П. Л. Толстінов. – 2-ге вид., змін. та допов. – Київ : Скіф, 2007. – 491 с.
  4. Постанови пленуму Верховного Суду України в кримінальних справах [Текст] / Верхов. Суд України ; [за заг. ред. В. Т. Маляренка ; упоряд. М. П. Селіванов]. – Київ : Юрінком Інтер, 2005. – 366 с.
  У збірниках наводяться чинні постанови пленуму Верховного Суду України в кримінальних справах.
  5. Сливка С. С. Самозахист населення. Моральний аспект [Текст] / С. С. Сливка ; Львів. ін-т внутр. справ. – Львів : Каменяр, 1996. – 142 с.
  В умовах погіршення криміногенної ситуації виникає потреба навчитися захищати своє життя, честь та гідність у несподіваних ситуаціях. У книзі даються поради щодо самозахисту. Матеріал викладено у вигляді певних правил з коментуванням конкретних випадків, що мали місце у кримінальній практиці останніх років.
  6. Буткевич О. Право на збройний самозахист: відповідність Конституції і міжнародним зобов'язанням України [Текст] / О. Буткевич // Національна безпека і оборона. – 2016. – № 5/6. – С. 62–70.
  Стаття розкриває право громадян на вільне володіння вогнепальною зброєю для захисту життя, здоров'я, житла та власності.
  7. Домашняя самооборона: юридическиеаспекты [Текст] // Поради юриста. – 2017. – квіт. (№ 4). – С. 8–9.

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини