Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:23:13

У водоймах Чернігівщини заборонено вилов раків

10.04.2019   10:32Агенцiя

З 1 квітня у водоймах Чернігівщини заборонено вилов раків.


Чернігівський рибоохоронний патруль повідомляє, що в період з 1 квітня по 15 червня 2019 року триватиме заборона на будь - який вилов раків у водоймах Чернігівської області. Заборону встановлено з метою збереження та охорони популяції цих мешканців в період виношування ними ікри та першої линьки.

Недотримання природоохоронного законодавства передбачає як адміністративну, так і кримінальну відповідальність. За порушення правил рибальства встановлено штраф у розмірі від 34 до 170 грн. За грубе порушення (із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову) – штраф від 340 до 680 грн. Кримінальна відповідальність передбачає накладення штрафу у розмірі від 3 400 до 6 800 грн або позбавлення волі строком до трьох років з конфіскацією знарядь і засобів лову, а також незаконно добутих водних біоресурсів.

Крім того, за кожний незаконно виловлений екземпляр рака в період заборони доведеться сплатити нанесені збитки у розмірі 25,5 грн.

Управління Держрибагентства у Чернігівській області закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись встановлених правил рибальства. Якщо Ви помітили порушення - прохання терміново повідомляти за телефонами «гарячої лінії» Чернігівського рибоохоронного патруля: (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57.

Довідкова інформація:

Рак нереститься навесні, але сам процес появи потомства і зміцнення панцира розтягнутий до початку літа. Все залежить від температури води. Для раків ідеальне середовище з температурою 10 – 12 оС. Що стосується линьки, то це важливий період у житті цих водних біоресурсів. У цей час відбувається заміна всього хітинового покриву, що прикриває тіло рака. Разом з тим оновлюються зябра та органи травлення. Період линьки припадає на літні місяці. Сам процес досить короткочасний і триває всього 10 - 15 хв. На першому і другому році життя рак здатний змінювати свій наряд кілька разів. Період линьки раки проводять не в нірках і укриттях, а на відкритій території. В перші дні після линьки раки беззахисні та малорухливі, тому ховаються у норах. В цей період вони стають легкою здобиччю для хижаків.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини