Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 22:00:46

Понад 8 тис. га земель Чернігівщини повернули в державну власність або попередили їх незаконне вибуття

26.03.2019   09:44Агенцiя

Через прогалини та недосконале законодавство, бажання деяких чиновників отримати корупційну вигоду, передавши державні землі в незаконне користування, існування мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення і намагання обійти його за допомогою «схем», зловживання в земельній сфері залишаються, на жаль, доволі поширеними.

Так, згідно з інформацією наданою прокуратурою Чернігівської області  на запит, протягом минулого 2018 року прокуратура заявляла 97 позовів до судів про виявлені зловживання в земельній сфері.

За результатами розгляду позовів, у т.ч з урахуванням позовів минулих років,було задоволено 77 позовів на суму 216,9 млн. грн.
За прокурорського втручання повернуто та попереджено до протиправного вибуття 8037 га земель.

Прокуратурою виявлялися факти незаконної передачі у приватну власність земельних ділянок для ведення сільського господарства.

Зокрема, установлено факт незаконної передачі у приватну власність фізичній особі земельної ділянки площею 2 га вартістю понад 300 тис грн., виділення якої відбулося за рахунок території розширення населеного пункту, згідно розробленого та погодженого проекту землеустрою.

За результатами розгляду справи апеляційним судом Чернігівської області визнано недійсними відповідні накази ГУ Держгеокадастру в Чернігівській області про надання дозволу на розроблення та затвердження цього проекту землеустрою, а також визнано недійсним свідоцтво про право власності на землю. Наразі рішення суду реально виконано, державну реєстрацію скасовано, протиправно отриману ділянку повернуто у розпорядження держави.

Також відкривались кримінальні провадженняза фактами зловживання службовим становищем та службової недбалості службових осіб при відчуженні земель державної та комунальної власності.

Наприклад,колишній начальник Носівського районного відділу земельних ресурсівнадав вказівку виготовити,зареєструвати та видати на ім’я фізичної особи державний акт на право власності на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства площею 10,9 га достовірно знаючи, що ділянка фізичній особі не надавалась.

Землі, які намагаються незаконно обробляти, позбавляючи громади, яким  належить ця земля, коштів, - це, т.зв. невитребувані паї або неуспадковані земельні ділянки.Зловживання із ними також були зафіксовані.

Так, рішенням господарського суду задоволено позов прокурора про повернення 330 га неуспадкованих земельних ділянок (паїв) вартістю 7,3 млн грн, якіз порушенням компетенції, булопереданосуб’єкту господарювання однією з селищних рад Корюківського районунібито для  утримання та збереження земель. По факту реальною метою було надання можливості підприємству обробляти земліта отримувати прибуток. 

До відома: згідно, презентованого Світовим банком “Моніторингу земельних відносин, Чернігівщина займає друге місце (після Житомирщини)за площею невитребуваних паїв, яких в області 40766,4 га.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини