В навчальному центрі «Десна» харчування військових здійснюється за новими стандартами
З жовтня 2018 року набрала обертів нова система харчування, яка була впроваджена і в 169-му навчальному центрі Сухопутних військ Збройних Сил України.
Салат з капустою і зеленим горошком, суп з грибами, курячі крильця з гречаною кашею, сік та ананаси. Такий типовий обідній раціон кожного строковика в 169 навчальному центрі Десна, що дислокується на Чернігівщині.
− Якщо за старої системи перелік продуктів складав всього 36-50 найменувань, то нині їх близько 400. До каталогу харчування входять такі страви як: філе індички, філе куряче смажене з шампіньйонами або запечене в сметанному соусі, борщі, різноманітні супи, реберця свинячі з медовим соусом, горбуша в маринаді, м'ясо по-грузинськи, картопля по-домашньому та чимало інших смачних страв. Тобто, різноманітність «армійської кухні» збільшилася в рази, а деякі військовослужбовці таких страв навіть взагалі ніколи не куштували, − зазначив начальник продовольчої служби 169 навчального центру Андрій Чертов.
Не забувають в навчальному центрі не тільки про калорійність, а й про отримання бійцями, які щодня витримують значні навантаження на полігонах, достатньої кількості вітамінів за рахунок свіжих фруктів та соків. До раціону включили ананаси, банани, ківі, мандарини, солодку кашу з курагою та горіхами, а також йогурти, печиво, шоколад тощо. При цьому собівартість сніданку, обіду і вечері з розрахунку на одного військовослужбовця становить всього лиш близько 80 гривень.
Приготування їжі в центрі здійснюється кваліфікованими спеціалістами на обладнанні нового зразка, яке аналогічне ресторанному. Нові котли, м’ясорубки, тістоміси, сучасні овочеві машини і, зокрема, пароконвектомати, які скорочують термін приготування їжі та полегшують роботу кухарів.
Новий стандарт дає можливість армійцям самим обирати страву на свій смак. Це звичайно не легко, адже на харчуванні в навчальному центрі перебуває близько 3000 військовослужбовців, та завдяки професіоналізму та вправності персоналу їдальні, в першу чергу кухарів, ноу-хау для солдатів стає повсякденною нормою.
Також командуванням навчального центру враховуються всі зауваження та побажання військових, вносяться корективи до меню, тут вважають за головне аби з їдальні солдат виходив не тільки ситий, а й задоволений від сервісу і якості свого обіднього столу.
Із впровадженням нової системи харчування, її переваги мали змогу оцінити військовослужбовці 56-ти частин Збройних Сил України, а впродовж поточного року такі ж позитивні зміни будуть впроваджені у ще майже 300-та військових частинах.
Підполковник Ігор Березинський, відділення спеціальних кореспондентів Інформагентства Міноборони України (м.Чернігів)
Останні новини Чернігівщини
У Прилуках поліцейські затримали наркоторгівця 17:43
Співробітники відділу кримінальної поліції спільно зі слідчими Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури задокументували низку фактів збуту наркотичних речовин, до яких причетний 39-річний місцевий житель.
Прилуцьким краєзнавчим музеєм реалізовано проєкт «Локальна спадщина Прилуччини у мистецькій Галаганівській колекції» 17:21
Тепер частину унікальної мистецької колекції з Чернігівського художнього музею можна подивитись у Прилуцькому краєзнавчому музеї. І не тільки там
Реабілітація поруч: у Сухополов’янській громаді створили соціальну тренажерну залу 15:50
Нова сучасна тренажерна зала днями відкрилася в селі Заїзд Сухополов’янської сільської ради.
Анна Казакова здобула бронзу змішаного командного турніру на чемпіонаті Європи з дзюдо 15:26
З 31 жовтня до 03 листопада у Кишиневі (Молдова) проходив чемпіонат Європи з дзюдо U23, в якому взяли участь понад 300 дзюдоїстів з 38 країн Європи.