Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:21:10

Нові правила готують перевізників і пасажирів Чернігова до електронного квитка

12.03.2019   09:26Агенцiя

Нові Правила користування міським пасажирським автотранспортом у Чернігові виносяться на розгляд виконавчого комітету Чернігівської міської ради завтра, 12 березня. Це правила, які визначають порядок проїзду і оплати в громадському транспорті та обов’язкові для виконання перевізниками всіх форм власності.

Передусім розробка нових правил пов’язана з перспективою впровадження в міських автобусах Чернігова автоматизованої системи обліку оплати проїзду. Як відомо, в рішенні Чернігівської міської ради «Про Програму компенсації пільгових перевезень окремих категорій громадян в міському електро- та автомобільному транспорті загального користування на 2019-2021 роки»  прийнятому в жовтні минулого року, зазначено: «Фінансування Програми, починаючи з 2020 року, буде здійснено після впровадження електронної системи обліку пасажирів».

Тож у нових правилах визначені поняття «електронний квиток», «валідація», «автоматизована система обліку оплати проїзду». А також - врегульовані відносини, які виникають у зв’язку з використанням цих новацій. А в розділі «права та обов’язки перевізника» зазначається, що перевізник «зобов’язаний встановлювати в кожному транспортному засобі, що експлуатується для перевезення пасажирів на міських маршрутах загального користування, валідатори, інше обладнання, яке необхідне для забезпечення ефективного процесу функціонування автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському автомобільному транспорті, та утримувати вказане обладнання в належному технічному стані».

Також правила містять конкретизацію прав та обов’язків водія, кондуктора, контролера і пасажира. Серед них, зокрема, такі.

Водій зобов’язаний:

6.1.2 зупиняти автобус для посадки та висадки пасажирів на відстані не більше ніж 0,05 – 0,1 метра від краю проїзної частини дороги, а у випадку облаштування зупинки «заїзною кишенею» - не більше 2 м від її початку;

6.1.3 бути охайно одягненим, не здійснювати діяльність з перевезення пасажирів у майках, коротких шортах, взутті, що належним чином не фіксується на нозі, чемно поводитися з пасажирами;

Водію автобуса забороняється:

6.3.1 розмовляти по телефону без допоміжного обладнання, їсти, пити, слухати музику під час руху автобуса;

6.3.2 палити (використовувати електронні сигарети) у салоні автобуса, під час його руху, у тому числі на зупинках громадського транспорту (включаючи кінцеві) та в місцях відстою транспортних засобів.

Також, серед іншого, нові Правила докладно прописують, який багаж пасажир має право провозити безоплатно, а за який вже має платити.

Зараз порядок здійснення перевезень пасажирів та їх багажу автобусами визначається чинними Правилами надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затвердженими постановою Кабінету міністрів України від 18.02.1997 №176. Але правовідносини саме в умовах запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду не врегульовані жодним нормативним документом.

Проект рішення виконавчого комітету «Про затвердження Правил користування міським пасажирським автомобільним транспортом у м. Чернігові»  проходив регуляторну процедуру та з метою одержання зауважень і пропозицій оприлюднений на офіційному веб-порталі Чернігівської міської ради (розділ "Регуляторна політика"). До розробника даного проекту у термін, передбачений для обговорення,  пропозицій не надходійшло.

Довідково: аналогічні Правила щодо тролейбусів були прийняті наприкінці минулого року (рішенням виконавчого комітету від 07.11.2018 року № 251 «Про затвердження Правил користування міським електричним транспортом в м. Чернігові»).


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини