Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:06:16

За 2018 рік суди Чернігівської області зобов’язали порушників сплатити до бюджету 365 тис. грн збитків, завданих рибному господарству

26.02.2019   08:52Агенцiя

Чернігівський рибоохоронний патруль розкриває всі етапи проходження адмінсправи з моменту складання до моменту стягнення з правопорушників накладених штрафів та суми збитків, завданих рибному господарству України.

Державні інспектори рибоохорони наділені повноваженнями складати адміністративні матеріали за наступними статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення:
- ст. 50 Порушення права державної власності на тваринний світ;
- ч. 3 - 5 ст. 85 Порушення правил використання об'єктів тваринного світу;
- ст. 85 - 1 Виготовлення, збут, зберігання чи реклама заборонених знарядь добування (збирання) об'єктів тваринного або рослинного світу;
- ст. 86 - 1 Експлуатація на водних об'єктах водозабірних споруд, не забезпечених рибозахисним обладнанням;
- ст. 88 - 1 Порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу, правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах;
- ст. 90 Порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України;
- ст. 91 - 2 Перевищення лімітів та нормативів використання природних ресурсів;
- ст. 164 Порушення порядку провадження господарської діяльності - в частині порушення порядку провадження господарської діяльності, пов’язаної з добуванням і використанням риби та інших водних біоресурсів;
- ст. 188 - 5 Невиконання законних розпоряджень чи приписів посадових осіб органів, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів, радіаційної безпеки або охорону природних ресурсів.

Органи рибоохорони розглядають справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням правил рибальства та охорони рибних запасів, передбачені ст. 50, ч.3 ст. 85, ст. 86-1, ст. 91-2 і  ст. 188-5 КУпАП.

Розгляд справ про адміністративні правопорушення, передбачених ч.4 ст. 85, ст. 85 - 1, ст. 88 - 1, ст. 88 - 2, ст. 90 та ст. 164 КУпАП належать виключно до компетенції судів.

У 2018 році Чернігівським рибоохоронним патрулем розглянуто 581 адмінсправу. За результатами, винесено постанов про сплату штрафів на суму 45 644 грн.

Передано до судів 587 протоколів, в тому числі 395 адмінматеріалів зі збитками на 808 841 грн.

За постановами у справах про адмінправопорушення, винесених судами області у минулому році, накладено штрафів по 391 справі на суму 150 962 грн. Сума збитків, завданих рибній галузі, що підлягає стягненню, становить 364 814 грн.

Для прикладу, вироком Чернігівського районного суду, винесеним п’ятого липня 2018 року визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ст. 249 КК України мешканця м. Чернігів. Громадянин сплатить до бюджету Іванівської об’єднаної територіальної громади штраф у розмірі 1 700 грн та збитки на загальну суму 6 953 грн.

Нагадаємо, що 26 квітня інспектори рибоохоронного патруля Чернігівщини затримали даного порушника на р. Десна, поблизу с. Количівка Чернігівського  району. Чоловік, використовуючи п’ять поріжевих сіток, виловив майже 15 кг риби. А саме: судак - 6 шт., щука - 1 шт., товстолоб - 1 шт., карась сріблястий - 7 шт., лин - 1 шт., лящ - 13 шт., в’язь - 1 шт., синець - 4 шт. та плоскирка - 11 шт.

14 жовтня Сосницький районний суд визнав винним у вчиненні злочину, передбаченого ст. 249 ККУ жителя с. Спаське Сосницького району. З правопорушника буде стягнено в дохід бюджету Спаської сільської ради 6 906 грн збитків та 2 550 грн штрафу.

Це порушення було зафіксовано 12 вересня на озері поблизу с. Спаське. Затриманий громадянин здійснював лов водних біоресурсів забороненими знаряддями лову риби – трьома зяберними сітками. У такий спосіб, чоловік виловив понад 8 кг водних біоресурсів в кількості: карась сріблястий – 33 шт., щука – 15 шт., плітка – 3 шт. та карась золотий – 3 шт.

14 грудня вироком Менського районного суду визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ст. 249 ККУ мешканця с. Локнисте Менського району. Згідно вироку особа має сплатити в дохід Локнистенської сільської ради штраф у розмірі 1 700 грн та збитки на суму 9 656 грн.

Так, восьмого жовтня рибпатрульні виявили незаконний вилов риби на озері поблизу с. Локнисте. Правопорушник рибалив за допомогою двох поріжевих сіток. В нього вилучено 66 кг риби: карась сріблястий - 98 шт., щука - 16 шт., плітка - 8 шт., лящ - 9 шт., окунь - 1 шт., плоскирка - 2 шт. та білизна - 1 шт.

Після винесення постанови органами рибоохорони або рішення суду у порушника є 15 днів для добровільної сплати штрафу. Якщо в зазначений термін штраф не сплачено постанова надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби. В такому випадку сума штрафу подвоюється. Збитки сплачуються у розмірі, визначеному рішенням суду.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини