Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 18:03:00

Прокуратурою Чернігівської області підведено підсумки роботи у 2018 році

26.02.2019   07:46Агенцiя

У прокуратурі області підведено підсумки роботи у 2018 році та визначено основні завдання на наступний період.

У заході взяли участь координатор Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області, заступники прокурора області, керівники місцевих прокуратур та їх заступники, начальники галузевих відділів апарату прокуратури.

Під час заходу висвітлено не лише позитивні напрацювання відомства, але й обговорено проблемні питання прокурорської діяльності з метою розроблення конкретних заходів для їх подолання.

Враховано, що при здійсненні нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, на виявлені порушення прокурорами внесено 263 документи реагування, скасовано 27 незаконних актів, поновлено права 47 осіб, дисциплінарну відповідальність понесли 216 службовців.

Гостро та принципово прокурори реагували на повідомлення у ЗМІ про порушення конституційних прав в’язнів.
 
У документах реагування, направлених безпосередньо керівнику Національної поліції України, до Міністерства юстиції України, неодноразово упродовж року зверталася увага на низку проблемних питань, пов’язаних із забезпеченням умов тримання, медичним обслуговуванням в’язнів в установах Державної кримінально-виконавчої служби України та спеціальних установах Нацполіції.
 
За втручання прокуратури області на потреби лікування в’язнів до установи виконання покарань  забезпечено надходженням коштів на суму понад 1 млн грн.

За умови пильної уваги прокурорів до забезпечення принципу невідворотності покарання розшукано та направлено до виправних  установ 77 осіб, сплачено майже 700 тис грн на виконання кримінального покарання у виді штрафу.

Місцевих прокурорів зорієнтовано на необхідності підвищення рівня співпраці з представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Також на нараді відмічено про зменшення на 4,9% рівня злочинності в регіоні.

Забезпечено значно вищий від загальнодержавного відсоток розшуканих злочинців та розшуканих безвісти відсутніх осіб.
Збільшилась кількість закінчених кримінальних проваджень шляхом звернення до суду з обвинувальним актом. Водночас у 3,3 рази їх стало більше щодо земельних правовідносин, на 38,5% - у бюджетній сфері, на 70% – про корупційні кримінальні правопорушення.

Прокурорами прийнято участь у розгляді судами 277 протоколів про правопорушення, пов’язаних з корупцією, до відповідальності притягнуто 200 правопорушників. Внесено 81 подання, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 16 осіб.  

В цілому у 2018 році викрито 8 організованих злочинних груп. Законної сили набрали вироки у 9 кримінальних провадженнях зазначеної категорії, у 8 з яких підтверджено кваліфікуючу ознаку «вчинення злочину у складі ОЗГ». Відзначено, що слідчими прокуратури до суду направлено обвинувальний акт у провадженні про кримінальні правопорушення, вчинені організованою злочинною групою у складі працівників поліції та ДПтСУ (СІЗО).

Забезпечено якісне виконання повноважень у сфері міжнародного співробітництва під час кримінального провадження. Так, на території області з метою подальшої екстрадиції затримано 12 осіб. Забезпечено фактичну передачу компетентним органам іноземних держав 7 осіб, які перебували в розшуку.

На захист інтересів держави у сфері охорони дитинства пред’явлено позови на 5,5 млн грн, задоволено 35 позовів на суму 3,1 млн грн. Реально виконано судові рішення на 2,5 млн грн з 3,5 млн гривень. Повернуто в користування державних дитячих установ 100 га земель (8 доробок у державі). 

Забезпечено ефективну реалізацію представницьких повноважень. Задоволено 354 позови (перше місце в Україні) на 279 млн грн (2017 – 353 позовів на 250,1 млн грн), ще 14,7 млн грн добровільно відшкодовано за закритими справами.  

У сфері земельних правовідносин задоволено 77 позовів на суму           216,9 млн грн, ще майже 12 млн грн добровільно відшкодовано. Повернуто та попереджено до вибуття 8037 га земель, що є одним з найкращих доробків у державі (2 доробок у державі).

У сфері державної і комунальної власності задоволено 33 позови на        54,7 млн грн, що більш ніж у 7 разів перевищує результат 2017 року (7,5 млн грн). Судові рішення виконано на 147,6 млн грн із 194,3 млн грн, які підлягають виконанню, що становить (76 %).

Із доповідями стосовно результатів роботи та пропозицій щодо шляхів підвищення ефективності діяльності виступили перший заступник та заступники прокурора області, які детально зупинилися на здобутках та проблемних аспектах.

Також на нараді заслухано пояснення окремих керівників структурних підрозділів, місцевих прокуратур та начальників територіальних відділів.
Проаналізувавши стан справ, визнано за необхідне застосування нових підходів в діяльності структурних підрозділів регіональної прокуратури, у тому числі з метою ефективного впливу на злагоджену та результативну роботу місцевих прокуратур.

Першочерговою залишається робота з попередження, виявлення та припинення корупційних злочинів, кримінальних правопорушень у сферах надро- і лісокористування, земельних правовідносин, бюджету,  оподаткування, а також злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин.

За результатами наради прийнято рішення та ухвалено заходи, спрямовані на подальше поліпшення роботи органів прокуратури області.


Прес-служба прокуратури Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини