Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:14:54

Друга лікарня підвела підсумки року та окреслила плани на майбутнє

20.02.2019   10:17Агенцiя

Під час медичної ради, яка відбулася 14 лютого, колектив Чернігівської міської лікарні № 2 підвів підсумки роботи минулого року та окреслив подальші кроки щодо вдосконалення спеціалізованої медичної допомоги на 2019-й.

Як зазначив у своєму слові головний лікар Чернігівської міської лікарні № 2, заслужений лікар України, лауреат Державної премії Володимир Фаль, для лікарні минулий рік став роком проведення реформ. Довелося реорганізувати заклад із бюджетної установи в комунальне некомерційне підприємство. Заклади такого формату мають право укладати договори з Національною службою здоров’я України та отримувати через неї пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету.

Другим потужним кроком стало реформування первинної ланки надання медико-санітарної допомоги, яку, попри існуючі попередні теорії щодо відокремлення «первинки» від спеціалізованої медичної допомоги і створення Центрів первинної медико-санітарної допомоги, зберегти у складі КНП «Чернігівська міська лікарня №2» таки вдалося.

Було зазначено, що реформування збільшило фінансування медичного закладу. Це надало можливість укомплектувати кабінети сімейних лікарів, забезпечити фахівців первинної ланки необхідною оргтехнікою, суттєво збільшити заробітну плату лікарів первинної ланки, а отже – мотивувати лікаря виконувати свою роботу більш якісно. Втім поки що судити про якість роботи первинної ланки зарано – сьогодні її можна оцінювати поки що за кількістю підписаних декларацій між пацієнтом та сімейним лікарем. Проте загальна картина оплати праці медиків залишає бажати кращого. Адже її рівень значно поступається зарплаті лікарів країн Європи. На сьогодні рівень заробітної плати медиків Чернігівської міської лікарні №2 відповідає загальноукраїнським показникам і складає $200−250 для лікарів та $100−150 – для медичних сестер.

Серед питань, не вирішених у процесі, запропонованому МОЗ України, залишається невизначеність із тим, хто має сплачувати за решту досліджень, які не увійшли до безоплатного гарантованого пакету медичних послуг первинної допомоги від держави. Виходить, що це лягає тягарем на плечі самого пацієнта. Особливо це питання стане болісним для тих пацієнтів, які на 1 липня 2019 р. не укладуть декларацію зі своїм сімейним лікарем.

Досить вагомою залишається проблема кадрового потенціалу не тільки для другої міської лікарні, а й у цілому для медичної галузі. Лікарі та медсестри реалізують себе у приватному бізнесі, виїздять за кордон, становляться заручниками тіньового працевлаштування. Якщо ситуація з лікарями у Чернігівській міській лікарні №2 більш-менш стабільна, то потреба у сестрах медичних молодших на сьогодні існує.

До уваги медичної аудиторії аналітичні доповіді роботи своїх підрозділів також представили: заступник головного лікаря з медичної частини Валерій Якунін, заступник головного лікаря з хірургічної роботи Едуард Рибачук, заступник головного лікаря з експертизи тимчасової непрацездатності Наталія Фурс, заступник головного лікаря з поліклінічної роботи Інна Сорокіна, завідувач травматологічного відділення Сергій Кушнір та завідувач новоствореного кардіохірургічного відділення Ігор Венгер (основні тези кожної з доповідей будуть викладені окремо – слідкуйте за нашими новинами).

Також був поданий аналіз видатків Чернігівської міської лікарні №2. Зокрема зазначено, вони склалися:
▪ із заробітної плати, що є 100% субвенцією держави;
▪ із комунальних послуг, що на 97% сплачено коштом місцевого бюджету, решту сплачено власними надходженнями;
▪ із закупівлі пального та матеріалів, що відбулася на 23% із місцевого бюджету, решта – власним коштом;
▪ із медикаментів – 45% коштом місцевого бюджету, решта – власними коштами.

Загалом учасники медичної ради дійшли висновку, що, попри більшість вдалих напрацюваннях, є й недоліки, усунення яких значно покращить роботу. Зокрема під час заходу було наголошено на тому, що перебуваючи в непростих економічних можливостях і в умовах конкуренції, яка є реалією та вимогою часу, медичний заклад має мобілізувати всі сили для того, щоби надати пацієнтові максимально якісну послугу й задовольнити його потреби на всіх етапах лікування.

Важливу складову позитивних змін колектив вбачає у вирішенні низки потужних завдань на 2019 рік. Вони полягають у завершенні процесу реформування медико-санітарної допомоги, де пріоритетними акцентами є підвищення якості, покращення доступності, зменшення коефіцієнту госпіталізації. Наступним дієвим кроком має стати проведення підготовчої роботи з реформування спеціалізованої допомоги – як амбулаторної, так і стаціонарної. 2019 рік стане роком розвитку та впровадження новітніх технологій у кардіохірургії, у сфері допомоги хворим із гострим інфарктом міокарду і гострим коронарним синдромом, у лапароскопічній хірургії, удосконалення діагностичної бази.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини