Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:31:21

Ранкове шоу “Ранні пташки” на UA: Українське радіо “Чернігівська хвиля” - рік в ефірі

19.02.2019   16:20Агенцiя

19 лютого ранкове шоу “Ранні пташки” на UA: Українське радіо “Чернігівська хвиля” святкує першу річницю. За цей час на шоу завітало 339 гостей, відбулося 258 ефірів, а загальний час ефіру склав 12 900 хвилин, що дорівнює 215 годинам або ж 9 дням.

За рік змінилося багато, в тому числі й склад ведучих. Починали працювати над програмою Альона Марчан (тоді Сисенко), Андрій Хоружий, Лілія Духно та Андрій Соколов. Після того, як у квітні Андрій Хоружий залишив роботу на радіо, вести “Ранніх пташок” стало троє ведучих. Однак річницю колектив зустрічає в оновленому складі — до них приєднався ще один ведучий Іван Матвєєв.

Як пригадує команда, починати довелося з нуля. Разом придумували назву, зовнішню картинку, робили перший банер, писали сценарії. Андрій Соколов створив логотип, який спершу планували використовувати у Фейсбуці, а тепер він прикрашає студію.

— Ми намагалися створювати не лише радіоефір, а й робити відеотрансляцію. Я пам’ятаю, як ми сиділи й вручну клеїли з оракалу емблему програми. Зараз це сучасний банер, красива студія, як нам кажуть гості. А до того були підручні засоби, наприклад, випиляні з фанери, по-аматорськи розмальовані, пташечки, з якими ми фотографувалися з гостями. Це ніби дрібниці, але так створювалася атмосфера легкої ранкової програми, яка мала відповідати своїй назві. Зараз це вже більш-менш злагоджена робота, зрозуміла для нас та слухачів, — говорить Лілія Духно.

— Найскладнішим було приступити до написання сценарію. Потрібно не просто розписати, кому що говорити, основне завдання — збагнути, з чого має складатися ранкове шоу. Спершу ми не могли зрозуміти, в якому напрямку працювати, адже є формат ранкового шоу і є Українське радіо, яке працює в суспільно-політичному напрямку. Тобто є певні рамки, за які ми не можемо виходити й перетворювати шоу на суто гумористичне. Був невеликий дисонанс між цим і тим, що ти маєш певну свободу як ведучий. Протягом року вималювалася схема роботи — ми розповідаємо цікаві речі, але менше говоримо особистого, —  продовжує Альона Марчан.

На початку працювати над “Ранніми пташками” допомагали стажери. За їхньої участі в ефірі з’явилися перші рубрики: “Тато у декреті”, “Люди спорту”, “Фаховий тренд”. Над рубриками “Лайфсторі” та “Будьте здорові” працювали колеги-ведучі з Українського радіо “Чернігівська хвиля”.

За рік не обійшлося без незапланованих поворотів — часом підводила техніка, гості не з’являлися в ефірі або відмовлялися від участі в останній момент. Проте ведучі говорять, що поступово навчилися швидко збиратися та спокійно реагувати, навіть якщо щось іде не за планом. Траплялися також курйози та приємні несподіванки. Так, після одного з ефірів гостю програми зателефонувала його вчителька, з якою він не спілкувався понад 20 років.

— Після кожного ефіру я аналізую, що відбулося. Кожного разу, коли приходять нові гості, ти не знаєш, чого від них очікувати, як складеться розмова, в який бік вона піде. Але це, водночас, і є найцікавішим. Після ефіру ти кайфуєш від того, яка класна вийшла розмова, що ти почерпнув щось цікаве для себе, а глядачі для себе, — поділилася враженнями Лілія Духно.



Попри легкий, розважальний формат іноді “Раннім пташкам” доводиться інформувати слухачів про серйозні речі, при чому робити це першими.

— Один із визначних ефірів був під час подій в Ічні, коли вибухнули склади. Тоді нам треба було надоперативно працювати. Ми приїхали на роботу о 6:30 й одразу ж потрібно було дістати купу інформації, донести її до слухачів, які ще не знали про вибухи, бо це трапилося вночі, і при цьому подати все так, щоб не викликати паніки. Коли я зайшов подивитися стрічку новин, не було взагалі жодного повідомлення про те, що відбулося, ми стали ньюзмейкерами. Ми про це повідомили, потім на нас посилалися інші ЗМІ. Нам у прямому ефірі давала коментар виконуюча обов’язки голови ОДА, також у нас були коментарі пожежних, військових, — пригадує Андрій Соколов.

За перший рік “Ранні пташки” провели три виїзні ефіри: на День Незалежності працювали у Батурині, на День міста — у центрі Чернігова, ще одну програму, присвячену Дню всіх закоханих, записували в геріатричному пансіонаті.

До змін в радійному просторі та самому шоу доводилося пристосовуватися як ведучим, так і слухачам. Вони не залишилися байдужими до програми та почали активно залишати свої відгуки про неї.

— Відгуки є завжди. Ми не скажемо, що вони завжди позитивні, тому що люди різні й по-різному сприймають програму. Але в переважній більшості це гарні відгуки. Ми абсолютно відкриті, спілкуємося зі своєю аудиторією. Одного разу жінка почула на нашому радіо про День дарування книги, прийшла до нас, подарувала книги свого сина, і, власне, цей син тепер стане гостем нашої програми. Увагу приділяємо всім, — розповідає Альона Марчан.

— Аудиторія доросла, не всі можуть сприйняти одразу таке переформатування передач. Наприклад, не всім подобається, що в ефірі грає фонова музика, хоча ми її не робимо голосно, нас добре чутно. Комусь не подобається, що ми сміємося. Слухачі, мабуть, просто не були готові. Вони звикли до класичного радіо, яке слухали роками, а може й десятиліттями, а тут з’явилися такі молоді голоси. Проте інші кажуть: “Класно, ми вас завжди слухаємо”. Через запрошення до ефірів абсолютно різних людей із різних сфер життя ми залучаємо більшу аудиторію. Нам здається, вона помолодшала. Ми дотримуємося принципу Суспільного йти за нашим слухачем. Якщо він молодий і не слухає радіо, він може дивитися наші трансляції у Facebook, YouTube або слухати нас на SoundCloud. Хочете традиційно слухати нас по радіо? Будь ласка! — каже Андрій Соколов.

Як говорять ведучі, перший рік “Ранніх пташок” став для них роком становлення. Довелося напрацьовувати фундамент, створювати місцеве ранкове шоу, актуальне для жителів регіону, враховувати їхні побажання та пропонувати новий якісний контент. Попереду — розвиток та вдосконалення. З найближчих планів на наступний ефірний рік називають збільшення інтерактиву, модернізацію, підвищення якості відеозаписів програм завдяки сучасним камерам. Крім того, щось нове та свіже програмі зможе принести поява четвертого ведучого.

— Я давно спостерігав за колективом “Ранніх пташок”, тож приблизно уявляв, як вони живуть. Давно вже не працював у радіоефірі, тому мені цікаво згадати, як це. Тут у мене було два ефіри, я поки ще притираюся. Щоб зрозуміти, що привнести до програми, треба пристосуватися. Можна було б щось додати, наприклад, про подорожі або щось пов’язане з українською музикою. Це було б цікаво, та поки що дивимося, як тут усе працює, а тоді вже будемо робити висновки, — говорить Іван Матвєєв.

Стежте за “Ранніми пташками” на сторінці UA: Українське радіо “Чернігівська хвиля” в Facebook, YouTube та на SOUNDCLOUD. А також слухайте в прямому ефірі о 7:10 на:
Чернігів - 98,2 FM,
Прилуки - 105,7 FM,
Бахмач - 91,5 FM,
Новгород-Сіверський - 101 FM,
Холми – 106,1 FM,
Сосниця - 103 FM.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини