Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 22:50:45

Суддями та прокуратурами обговорено практичні питання звернення з позовами на захист інтересів держави

08.02.2019   09:12Агенцiя

У приміщенні Господарського суду Чернігівської області у форматі круглого столу обговорено процесуальні питання, що виникають при зверненні прокурора до суду з позовами на захист інтересів держави з урахуванням практики Верховного Суду.

руки

руки

В роботі взяли участь заступник голови Господарського суду Чернігівської області Сергій Бєлов, заступник прокурора області Ігор Юшин, судді господарського суду, начальники галузевих підрозділів регіональної прокуратури, а також заступники керівників та прокурори місцевих прокуратур.
   
У ході дискусії учасниками заходу обговорено питання практичної реалізації прокурорами конституційної функції представництва з урахуванням вимог ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» та ст. 53 Господарського процесуального кодексу України, обґрунтування підстав для звернення до суду.

Наголошено, що прокурором обґрунтовано ініціюється судовий захист та поновлення порушених інтересів держави передусім у сфері земельних та бюджетних правовідносин, охорони довкілля, майнових прав держави та територіальних громад.

Так, у 2018 році задоволено 48 позовів прокурорів, поданих в порядку господарського судочинства, на загальну суму 204,5 млн грн, ще майже 5 млн грн відшкодовано відповідачами добровільно за закритими справами. Повернуто та попереджено до вибуття за позовами наведеної категорії 7,3 тис. га земель.

Наведені дані свідчать про поширеність фактів порушень інтересів держави, що і зумовлює необхідність вжиття заходів до їх поновлення у судовому порядку.

Наявність відповідних повноважень дозволяє прокурору виступити ініціатором такого судового захисту.

Проведення круглого столу сприяло утвердженню спільного бачення та розуміння підходів до реалізації прокурорами повноважень на звернення до суду щодо захисту державних інтересів.
 
 
Прес-служба прокуратури Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.