Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:41:25

Децентралізація по-чернігівські: яким був 2018 рік для громад та Чернігівського ЦРМС? ВІДЕО

31.01.2019   11:28Агенцiя

Про досягнення та успіхи реформи децентралізації в області знають у Чернігівському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Адже експерти цієї організації активно співпрацюють з об’єднаними громадами та допомагають створювати нові ОТГ.

Про діяльність Центру та його роль у житті громад Чернігівщини мова йшла 30 січня під час прес-конференції  на тему «Чернігівський ЦРМС про успіхи, виклики і досягнення реформи децентралізації на Чернігівщині у 2018 році».

Ірина Кудрик, директор Чернігівського ЦРМС, озвучила пріоритетні напрямки за якими працювала організація: формування спроможних громад, підтримка розвитку регіональної політики, реалізація секторальних реформ.

«Найбільша кількість ОТГ утворилася протягом 2015-2017 років. З 1 січня 2018 року в області функціонували 37 громад. Завдяки спільній роботі громад та експертного середовища, яке їх підтримувало, у 2018 році в області завершили процес об’єднання п’ять громад та були створені дві міські ОТГ з центрами у містах обласного значення. Також почалися процеси приєднання до вже створених громад. А це дуже показово. Адже жителі сіл, які поряд із громадою, бачать там позитивні зміни та приймають рішення стати її частиною. Наприклад, до Вертіївської ОТГ приєднується п’ять сільських рад. І це показово, це успіх», - зазначила Ірина Кудрик.

Якщо говорити про децентралізацію на Чернігівщині в цифрах, то сьогодні в об’єднаних територіальних громадах проживають майже 80% населення області, це з урахуванням жителів міст Чернігова та Прилук, які прирівнюються до ОТГ і користуються перевагами реформи. Об’єднані громади займають 57% Чернігівської області. Серед завдань, які команда Центру ставить перед собою на 2019 рік, це перетворення «білих плям» на успішні об’єднані громади, для жителів яких також будуть доступні якісні послуги, можливості для росту та розвитку.

Протягом року Чернігівський ЦРМС організовував навчання, навчальні візити та проводив консультації, спрямовані на підвищення спроможності та місцевий розвиток. Об’єднані громади в перші місяці своєї самостійності стикаються із проблемою визначення напрямку куди рухатися далі і що робити в першу чергу. Організувати роботу, спланувати подальші кроки та визначити етапи їм допомагає робота над стратегією розвитку – документу, який фактично стає «дорожньою картою».

«Потрібно постійно пам’ятати про підвищення якості життя населення в ОТГ, особливо в сільській місцевості. А також про розвиток малого та середнього бізнесу. Стратегія розвитку дозволяє зібрати в одному місці переваги, проблеми та можливості громади, напрацювати комплексний підхід розвитку», - зазначив Володимир Бойко.


За його словами у 2018 році стався прорив у напрямку стратегування у громадах Чернігівщини. «Сьогодні простіше назвати тих, хто ще не працює над стратегію, ніж перерахувати тих, хто вже має цей документ, або знаходиться на одному з етапів її розробки», - сказав експерт.

Володимир Бойко також зазначив, що об’єднані громади більше уваги приділяють соціальній сфері, але вже починають думати як заробити гроші. Минулого року за кошти інфраструктурної субвенції практично всі громади придбали комунальну техніку та транспорт.

На думку Олександра Мельника, радника з місцевих фінансів Чернігівського ЦРМС, об’єднаним громадам важливо вміти контролювати свої доходи, але бази платників податків були закритими від органів місцевого самоврядування. Саме тому Чернігівський ЦРМС вніс пропозицію до Мінрегіону щодо змін до Податкового кодексу стосовно надання доступу ОМС до баз даних фіскальної служби. «Тепер податкові органи зобов‘язані надавати інформацію органам місцевого самоврядування про нараховані та сплачені податки та про суми податкового боргу», - зазначив експерт.

Також він зазначив, що фінансові можливості місцевих бюджетів після об’єднання збільшилися. «В ОТГ дохід на одну людину біля 6000 гривень, а у не об’єднаній громаді – 1000 гривень. Відчуваєте різницю?», - сказав Мельник. І додав, що всі громади Чернігівщини є спроможними і їх успішність залежить від можливостей та бажання лідерів.


За словами Оксани Стельмах, радника з комунікацій Чернігівського ЦРМС, 2018 рік для більшості громад Чернігівщини став відкриттям інформаційного простору: створювалися інформаційні сайти, опановувалися соціальні мережі. «На сьогодні 34 з 39 громад Чернігівщини мають власні сайти, 25 громад ведуть сторінки у мережі Фейсбук, а дехто вже має профіль у мережі Інстаграм. Шість громад випускають власні інформаційні бюлетені: Кіптівська, Вертіївська, Носівська, Менська, Лосинівська та Мринська», - розповіла радник.

Як неодноразово наголошувалося під час прес-конференції Чернігівська область лідирує у рейтингах Мінрегіону за результатами впровадження реформи децентралізації. І це є спільною заслугою всіх учасників цих процесів.

«Усі зазначені досягнення, а також плани – не є одноосібною роботою Центру. Ми не зможемо все зробити за громади. Наше завдання — консультувати, надавати експертну оцінку на допомогу. Далі залежить від самих громад, їх ефективного управління та зацікавленості в результаті місцевих органів влади», - підкреслила Ірина Кудрик.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини