Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:19:35

Вшанувати - значить не тільки згадати, а бути послідовниками добрих справ

28.01.2019   11:36Агенцiя

Під час Другої світової війни вони ризикували власним життям та життям своїх родин задля порятунку людей єврейської національності, яких лише за етнічну приналежність безжально винищували нацисти. Сьогодні ці особи носять звання Праведник народів світу. В Україні відзначено більше 2,5 тисячі таких рятівників.

27 січня, коли світ схилив голову у скорботі за жертвами Голокосту, в Чернігові поіменно згадали 30 жителів області, які виявили героїзм і стали на захист приречених. Тематичний захід «Праведники світу» до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту відбувся в Обласному молодіжному центрі. Серед учасників — заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова, представник Українського інституту національної пам’яті в області Сергій Бутко, представники національно-культурних товариств.

— Голокост — це складова історії України. Це біль, що пронесе з собою ще не одне покоління. Завдання ж для кожного з нас — наслідувати добрі справи і не дати повторитися такій трагедії у цивілізованому суспільстві, — звернулася до присутніх Наталія Романова.

Нагадаємо, день 27 січня увійшов в історію як день звільнення в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі. За час його існування там загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 мільйона ув’язнених. І саме 27 січня 1945 року війська Першого Українського фронту визволили людей, яким пощастило вижити в тому пеклі. На чолі перших, хто звільняв Освенцим, була танкова бригада під командуванням нашого земляка, уродженця Бахмача, майора Анатолія Ковалевського.

За загальними оцінками, жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни стали 4,5 мільйона дорослих та півтора мільйона дітей. На території України вбито більш ніж 1,5 мільйона співгромадян єврейської національності, врятовано понад 17 тисяч осіб.

Втім, геноциду зазнали не лише особи єврейського походження. За час нацистської окупації переслідували й представників ромської національності.

Рішення про впровадження Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту зафіксоване у резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року.

«Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість», — йдеться у згаданій резолюції.

Під час учорашнього заходу директор Державного архіву області Раїса Воробей презентувала фотодокументальну виставку «Рятуючи хоча б одне життя, рятуєш світ». Експозиція демонструє громадськості приклади героїзму людей, які надавали допомогу гнаним євреям.

По закінченню присутні переглянули фільм «Список Шиндлера». В основі стрічки — реальні історії порятунку євреїв німецьким промисловцем Оскаром Шиндлером. Під час Голокосту він врятував 1200 осіб, надававши їм роботу на своїх заводах у Польщі та Чехії.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини