Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 10:16:45

Обговорено основні напрямки запровадження державно-приватного партнерства у сфері громадського здоров’я

18.01.2019   15:34Агенцiя

17 січня в обласній державній адміністрації відбулася зустріч з експертами щодо питання запровадження державно-приватного партнерства у сфері громадського здоров'я.

На засіданні також були присутні перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, заступник голови обласної державної адміністрації Наталія Романова, начальник управління охорони здоров'я ОДА Петро Гармаша, керівник державної установи «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Микола Донець, консультанти державної установи «Центр громадського здоров'я МОЗ України» Сергій Козін та Володимир Короленко, представники громадськості.

На нараді було обговорено перспективи розбудови та розвитку громадського здоров' я в Чернігівській області, зокрема, можливості передачі в подальшому до комунальної власності цілісного майнового комплексу обласного лабораторного центру, впровадження засад державно-приватного партнерства, розглянуто можливі виклики та шляхи їх подолання.

Віце-президент ICC Ukraine, голова правління Фонду розвитку публічно-приватного партнерства, експерт-консультант з питань публічно-приватного партнерства Сергій Козін озвучив основні аспекти, необхідні для ефективної роботи Центру громадськго здоров'я. Це, перш за все, питання щодо створення ЦГЗ, які повинні виконувати відповідні функції для підвищення рівня життя населення, друге – це майно і гроші та третє – залучення інвестицій або приватного партнера для розбудови матеріальної бази. За словами Сергія Козіна, модель регіонального центру громадського здоров'я це суто рішення органів місцевого самоврядування.

Консультант розповів про основні принципи застосування державно-приватного партнерства в Україні, зокрема, в сфері охорони здоров'я. Він відзначив, що якість життя – це один із індикаторів державно-приватного партнерства.

Державно-приватне партнерство може бути не тільки в галузі охороні здоров'я, воно охоплює фактично десять сфер життя.

Консультант з розвитку регіональних систем громадського здоров'я Володимир Короленко вказав на проблеми, що існують в системі, зокрема, застарілі технології та низька якість послуг, недостатнє реагування на тягар неінфекційних захворювань, інституційна, законодавча та фінансова розпорошеність тощо. Серед цільових пріоритетів системи громадського здоров'я на найближчий час – безпека крові, епіднагляд, дослідження, навчання, промоція, лабораторії, профілактика, реагування на надзвичайні ситуації.

Що ж стосується функцій регіонального центру громадського здоров'я, до них відносяться: епідеміологічний нагляд за хворобами та оцінка стану здоров'я населення, виявлення пріоритетних проблем охорони здоров'я та загроз, забезпечення готовності та планування на випадок надзвичайних подій у сфері громадського здоров'я, забезпечення профілактики захворювань, планування кадрових ресурсів для системи громадського здоров'я та інші.

Володимир Короленко відзначив, що діяльність системи охорони здоров'я буде переорієнтована від політики лікування до політики зміцнення та збереження здоров'я і запобігання захворюванням. Також він окремо зупинився на питаннях передачі з державної власності у комунальну власність цілісних майнових комплексів лабораторних центрів МОЗ та в подальшому забезпеченні проведення заходів реорганізації цілісних майнових комплексів лабораторних центрів в комунальні некомерційні підприємства регіональні центри громадського здоров'я.

Результатом роботи Центру громадського здоров'я має бути збільшення тривалості життя через підвищення рівня його якості.

Валентин Мельничук, звертаючись до присутніх, акцентував увагу на необхідності залучення до роботи у Центрі громадського здоров'я кваліфікованих фахівців, а також додаткових коштів. За словами керівника, обласна рада сприятиме реалізації проекту створення Центру громадського здоров'я.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини