Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 07:41:23

Зустріч з представниками національно-культурних товариств: Ми всі українці. Тільки з різним корінням

18.01.2019   08:22Агенцiя

Близько 20% населення України має різне національне походження. Законом «Про національні меншини в Україні» таким громадянам гарантуються рівні політичні, соціальні, економічні та культурні права і свободи, підтримується розвиток національної самосвідомості та самовиявлення.


На Чернігівщині офіційно зареєстровано 40 національно-культурних товариств. Представники найактивніших зустрілися із заступником голови облдержадміністрації Наталією Романовою, аби обговорити досягнуте та поділитися планами на майбутнє.

Головне, на чому наголосили учасники зустрічі, — меншинами себе не вважають. Адже всі — громадяни України, тільки різного етнічного походження. Традиції свого корінного народу прагнуть не тільки передати майбутньому поколінню, а й розповісти про них усій громаді. З цією метою проводяться різні фестивалі, конкурси. Деякі відкривають власні школи, проводять меморіальну діяльність, навіть видають газети, як от єврейська община. Наприклад, білоруське товариство створило свої міні-музей та бібліотеку, а «Кримська громада» активно займається національно-патріотичним вихованням молоді.

Супутня проблема чи не кожного товариства — відсутність власного приміщення, де можна було б збиратися хоча б раз на місяць, показувати концерти, спілкуватися.

Зі свого боку Наталія Романова запропонувала підписати всім національно-культурним товариствам із обласним художнім музеєм імені Г. Галагана меморандум про виділення зали, в якій кожна громада могла б проводити свій захід.

— Запорука успішного розвитку країни, зокрема кожного її регіону, — єдність її громадян. Усі мають розуміти міру своєї відповідальності, особливо в такий складний період для України, коли на її сході ведуться військові дії. Одночасно проводиться реформування чи не кожної галузі. Відтак, відкриваються нові можливості та постають нові виклики, — наголосила заступник голови ОДА. — Мені дуже приємно, що етнічні громади ідентифікують себе як єдиний український народ. При цьому залишаються носіями своїх національних традицій. Переконана, що тільки спільними справами, заходами, проектами ми зможемо зміцнити існуючий зв'язок.

Один із таких заходів відбудеться 27 січня, у Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, в Обласному молодіжному центрі. Детальніше про нього незабаром на сайті Чернігівської облдержадміністрації.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини