Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 14:58:19

Гідрологічний заказник місцевого значення "Заїздський" отримає свої межі, - рішення Чернігівського окружного адміністративного суду

21.12.2018   09:35

Чернігівським окружним адміністративним судом розглянуто справу № 825/2010/18 за адміністративним позовом заступника керівника Прилуцької місцевої прокуратури в інтересах держави до Заїздської сільської ради Прилуцького району, Лівосорочинської сільської ради Прилуцького району , Малодівицької селищної ради Прилуцького району про зобов'язання вчинити певні дії.

Так, позивач звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просив зобов'язати відповідачів відповідно до вимог чинного законодавства України забезпечити проведення робіт, направлених на розробку технічної документації та винесення в натурі (на місцевості) меж ландшафтного заказника місцевого значення "Заїздський" загальною площею 1450 га, що знаходиться в адміністративних межах вказаних вище сільських рад.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що Прилуцькою місцевою прокуратурою в ході моніторингу використання земельних ділянок на території Прилуцького району Чернігівської області було виявлено факти порушення законодавства в сфері охорони об’єктів природно-заповідного фонду. Рішенням Чернігівської обласної ради від 21.03.1995 року "Про внесення доповнень та змін в мережу об’єктів і територій природно-заповідного фонду та резервування для наступного заповідання цінних природних територій області" з метою охорони та збереження в природному стані боліт в заплаві р. Удай, що має важливе водоохоронне значення, створено гідрологічний заказник місцевого значення "Заїздський" загальною площею 1450 га, розташований в адміністративних межах Заїздської, Лісовосорочинської та Малодівицької селищної ради (Товкачівської сільської ради) Прилуцького району Чернігівської області.

З огляду на зміст чинних норм законодавства, на відповідачів покладається обов'язок із вчинення дій щодо замовлення проекту землеустрою, організації і встановлення меж території природно-заповідного фонду місцевого значення заказника "Заїздський", а також здійснення контролю за його виготовленням.

В свою чергу, відсутність встановлених меж в натурі гідрологічного заказника місцевого значення "Заїздський" фактично унеможливлює збереження у природньому стані рідкісної ділянки заплавних луків, багатої різнотрав’ям і лікарськими рослинами з чисельними заплавними озерами, що є регулятором гідрологічного режиму та рівня ґрунтових вод прилеглих територій, місця зростання рідкісних і лікарських видів рослин та оселення і гніздування численної фауни.

Згідно з інформацією Головного управління Держгеокадастру в Чернігівській області від 18.12.2017 року землевпорядна документація на вказаний об’єкт природно-заповідного фонду загальною площею 1450 га не виготовлялась та не затверджувалась, а відповідно до повідомлень Заїздської, Лісовосорочинської та Малодівицької селищних рад Прилуцького району Чернігівської області, заходи щодо охорони й збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду сільськими радами не проводилися.

Пунктом 5 Положення про гідрологічний заказник місцевого значення "Заїздський" передбачено, що межі гідрологічного заказника переносяться в натуру з встановленням охоронних та інформаційних знаків, щитів і наноситься на планово-картографічні матеріали землекористувачів.

Отже, відповідачі у відповідності до зазначеного положення та норм законодавства, несуть відповідальність за належний стан і дотримання встановленого заповідного режиму території.

Керуючись ст.ст.12, 72, 241-243, 246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вирішив адміністративний позов задовольнити повністю.

                      
За повідомленням прес-служби суду

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.