Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:49:30

Чи вміє використовувати Ваша громада найбільш сучасний та найдемократичніший інструмент участі в процесі прийняття рішень місцевою владою?

14.12.2018   13:40Агенцiя

Коаліція “Прозорі ради” дослідила як використовуються електронні петиції в чотирьох органах місцевого самоврядування Чернігівської області, а саме Чернігівській обласній раді, Чернігівській, Ніжинській та Н.Сіверській міських радах.

Будь-який інструмент, це лише інструмент, і чи буде приносити він користь - залежить виключно від того, хто його використовує.


Новгород-Сіверська міська рада

В регламенті Новгород-Сіверської міської ради прописано, що рада передбачає “реальну можливість створення електронних петицій та збору підписів на їх підтримку”. Однак, за останній рік, на пленарних засіданнях ради не розглядались проекти рішень створені на підставі місцевих ініціатив, петицій та громадських слухать. І на офіційному сайті  Новгород-Сіверської міської ради відсутнє посилання на платформу, де мешканці можуть створювати петиції.


Ніжинська міська рада

На офіційній сторінці Ніжинської міської ради є посилання для подання електронних петицій , на сайті єдиної системи місцевих петицій. На цьому порталі можна  подати електронну петицію, проголосувати за неї та навіть ознайомитись із відповіддю на неї, у тому випадку, якщо вона набере 100 голосів на свою підтримку. За 2018 рік було подано 9 електронних петицій, з яких необхідну підтримку в 100 голосів отримали лише 3. Питання, які піднімались в петиціях були вирішені силами виконавчого комітету Ніжинської міської ради.


Чернігівська обласна рада

Чернігівська обласна рада має “Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій Чернігівської обласної ради” згідно якого впродовж 90 днів необхідно отримати 1500 голосів на підтримку петиції для її розгляду радою. Також на офіційному сайті Чернігівської обласної ради є посилання на електронні петиції на сайт єдиної системи місцевих петицій. Але якщо врахувати що петиції повинні стосуватись питань, які відносяться до повноважень та компетенцій обласної ради то можна зрозуміти чому  на сайті петицій немає жодної поданої петиції. І це не тому що обласна рада не має повноважень, вона має їх, а проблема в тому ще немає активістів, які вже вирішили всі питання на рівні громади і можуть думати і ставити питання на рівні області.


Чернігівська міська рада.

В статуті міста та Положенні про громадські слухання закріплено можливість створення електронних петиції та збору підписів на їх підтримку. Протягом 2018 року було подано більш 1370 петицій в різних категоріях. До перших трьох категорій відносяться:
- Благоустрій міста та будівництво (більше 540 петицій);
- Транспорт та дороги (більше 380 петицій);
- Житлово-комунальне господарство (більше 70 петицій).
З загальної кількості оприлюднених петицій, більше 270 петицій набрали необхідну для розгляду кількість голосів.

Чернігівська міська рада розглядає “Єдину систему місцевих електронних петицій” як допомогу при вивченні думки та побажань громади щодо найбільш актуальних проблемних питань у місті. І каже, що при розробці місцевих програм розвитку міста, побажання чернігівців, викладені в петиціях, враховуються.

“У разі доцільності та можливості реалізації викладених в електронній петиції пропозицій, вони реалізуються органом, якому вона адресована, шляхом прийняття з питань, віднесених до його компетенції, відповідних рішень. До прикладу, будівництво в мікрорайоні Масани дитячого дошкільного закладу, ремонти підземних переходів, створення притулку для собак, GPS-моніторинг руху міського транспорту, реконструкція стадіону “Юність”, збільшення суми матеріальної допомоги на лікування онкохворих дітей, триває робота щодо реформування транспортної системи в місті та інше. “ - зауважив заступник Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

 Електронна петиція подається до органу місцевого самоврядування та розглядається згідно ст.23-1 Закону України “Про звернення громадян”. Громадяни можуть звернутись до органу місцевого самоврядування з електронними петиціями через офіційний веб-сайт органу, якому вона адресована, або веб-сайт громадського об’єднання, яке здійснює збір підписів на підтримку електронної петиції.


Довідково:
Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-CorruptionInitiative) - найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та спів-фінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини