Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:22:36

Проблеми та альтернативи безоплатної правової допомоги обговорено у Чернігові

14.12.2018   11:29Агенцiя

В культурно-діловому центрі «Світогляд» відбулися міські зібрання в форматі Town Hall Meetings на тему «Впровадження Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Захід організований Лабораторією законодавчих ініціатив у співпраці з Лігою інтернів за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні. Міські зібрання у форматі Town Hall Meetings – це кваліфіковане, цілеспрямоване та результативне обговорення будь-яких конкретних питань, що становлять громадський інтерес.

У рамках заходу було обговорено альтернативні варіанти вирішення актуальних проблем та шляхи подальшого впровадження Закону України «Про безоплатну правову допомогу», нових стандартів адвокатської етики.

Відповідно до передбаченого формату Town Hall Meetings, його учасники безпосередньо ознайомилися із сценаріями роботи заходу та взяли участь в обговоренні в малих групах за круглими столами, де працювали фасилітатор (модератор дискусії) та ноуттейкер (особа, яка нотує думки, висловлені учасниками). Усі висловлені та занотовані думки можна було переглянути в режимі реального часу на екранах. Після обговорення учасники проголосували за більш оптимальні та прийнятні сценарії.

У зібранні, яке провела голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив Світлана Матвієнко, взяли участь особи, чиї проблеми потребують звернення до системи правосуддя або мають позитивний чи негативний досвід користування її послугами (звернення до національної поліції, адвоката, суду тощо), клієнти та працівники центрів безоплатної правової допомоги, юристи, у тому числі, адвокати, судді, прокурори, поліцейські, правозахисники, науковці у сфері права, студенти юридичних факультетів, депутати місцевих рад та посадові особи місцевого самоврядування, соціальні працівники, представники громадянського суспільства та інші небайдужі громадяни міста.

Довідково. Безоплатна правова допомога гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.

Такий вид надання послуг забезпечує доступність правового захисту для суспільства, надає можливість в повному обсязі отримати відповідні послуги незахищеним верствам населення, які не мають можливості забезпечити дотримання своїх прав у інший спосіб.

Успішне функціонування системи правової допомоги залежить від фаховості та компетентності осіб, що надають зазначені послуги, належного фінансування, а також обізнаності населення про можливість отримати послуги з безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

Право на професійну правничу допомогу, в тому числі безоплатну, гарантується ст. 59 Конституції України. Зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави та порядок надання безоплатної правової допомоги, дервні гарантії щодо надання безоплатної правової допомоги визначаються Законом України «Про безоплатну правову допомогу». Управління системою надання безоплатної правової допомоги здійснюється Кабінетом Міністрів України та Міністерством юстиції України.

Безоплатна правова допомога поділяється на безоплатну первинну та вторинну правову допомогу. Система надання допомоги складається з Координаційного центру з надання правової допомоги, регіональних та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також бюро правової допомоги у всіх регіонах України. Фінансування безоплатної первинної правової допомоги здійснюється за рахунок видатків Державного бюджету України на утримання відповідних органів виконавчої влади, місцевих бюджетів та інших джерел. Фінансування безоплатної вторинної правової допомоги здійснюється за рахунок видатків Державного бюджету України (гарантоване фінансування).

Безоплатна первинна правова допомога складається з надання правової інформації, консультацій і роз'яснень з правових питань, складення заяв, скарг, інших документів правового характеру (крім процесуальних), надання особі допомоги в забезпеченні доступу до вторинної правової допомоги та медіації. Цей вид допомоги надають органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи приватного права, спеціалізовані установи, місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги/бюро правової допомоги усім громадянам України, які перебувають під юрисдикцією України.

Для отримання первинної правової допомоги звернення про надання одного з видів правових послуг надсилаються або подаються безпосередньо (в разі необхідності представниками, опікунами, піклувальниками) до центральних та місцевих органів виконавчої влади, територіальних органів центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування відповідно до їх компетенції.

Якщо під час розгляду звернення про надання безоплатної первинної правової допомоги встановлено, що особа потребує надання безоплатної вторинної правової допомоги, орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування, який розглядає звернення, зобов'язаний роз'яснити особі або її законному представникові порядок подання звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Якщо отримувати безоплатну первинну правову допомогу мають право усі особи, які перебувають під юрисдикцією України, то ст.14 Законом України «Про безоплатну правову допомогу» визначений перелік осіб, які мають право отримати вторинну правову допомогу. Серед них: діти, внутрішньо переміщені особи, ветерани війни, постраждалі від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, та ін. Тобто надання безоплатної вторинної правової допомоги направлено в першу чергу на вразливі верстви населення.

Безоплатна вторинна правова допомога полягає у здійсненні представництва інтересів осіб, що мають право на таку допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складення документів процесуального характеру. Цю правову допомогу надають центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги та адвокати, включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини