Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:19:43

В управлінні Нацполіції журналісти обговорили стан дотримання прав людини правоохоронцями

14.12.2018   07:39Агенцiя

Під час прес-конференції журналістів із своєю роботою ознайомила поліцейський омбудсмен, яка займається захистом прав людини в Чернігівській області.

Так, старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Управління забезпечення прав людини Національної поліції України Надія Корицька розповіла, що Управління здійснює контроль і нагляд за діяльністю поліцейських стосовно дотримання прав і свобод людини і громадянина.

- Ми здійснюємо прийом громадян, перевіряємо в територіальних підрозділах поліції місця несвободи, кімнати затриманих, ізолятори тимчасового тримання. Наразі під час перевірок якихось кричущих порушень прав людини ми не виявили, були переважно факти порушення термінів розслідування кримінальних проваджень (всі ви знаєте завантаженість слідчих) та скарги на порушення процедури адміністративного затримання, - зауважила Надія Корицька.

Присутні також згадали Загальну декларацію прав людини прийняту і проголошену резолюцією 217A(III) Генеральної Асамблеї ООН 10 грудня 1948 року та обговорили основні її положення.

Надія Корицька зауважила, що поліція має дотримуватися трьох основних прав і свобод людини і громадянина – право на захист, повідомлення родичів в разі затримання, надання першої домедичної допомоги (якщо така потрібна). Також правозахисник займається просвітницькою діяльністю і запобігає порушенню прав людини.

- Після перевірок територіальних підрозділів доповідні записки надсилаються начальнику управління та Голові Нацполіції, де вказуються виявлені недоліки. У порівнянні з іншими областями, Чернігівська досить спокійна в цьому плані, надійшло лише 5 усних звернень громадян, - сказала Надія Корицька.

В прес-конференції взяла участь і регіональний координатор взаємодії із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернігівській області Алла Лепеха. Вона розповіла про найбільш поширені факти порушень, які подекуди мають місцевий характер і особливості. Алла Григорівна навела цікаві дані соціологічного дослідження стосовно способів захисту прав громадянами. Одним з найефективніших важелів впливу українці вважають оприлюднення порушень у засобах масової інформації.

Натомість регіонального координатора насторожує тенденція, коли громадяни вважають одним з найефективніших методів захисту своїх прав самосуд.

Старший інспектор відділу дільничних офіцерів управління превентивної діяльності ГУНП в Чернігівській області Марина Нітченко підкреслила, що дільничні офіцери поліції – найбільше спілкуються з громадянами і роблять це мабуть найпершими. Вона докладно зупинилася на випадках, коли поліція може обмежувати права і свободи громадян в межах адміністративного законодавства, особливо коли неможливо встановити особу громадянина або він відмовляється представлятися, або коли для складання матеріалів потрібно більше, ніж одна години. 

Підбиваючи підсумки прес-конференції, старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Управління забезпечення прав людини Національної поліції України Надія Коряцька нагадала, що в разі потреби громадяни можуть зв’язатися з нею за телефоном (098)5419733.


Сектор комунікації поліції Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини