Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:16:03

Лікарі наголошують: найкращі ліки від СНІДу – профілактикаЛікарі наголошують: найкращі ліки від СНІДу – профілактика

06.12.2018   08:09

Проблема СНІДу – вкрай нагальна для Чернігова. Адже 83% від усіх інфікованих у місті – це люди віковою категорією від 25 до 49 років.

Станом на перше січня поточного року, за даними Чернігівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом, у Чернігові на обліку перебуває 1456 осіб. 

Загальна кількість виявлених ВІЛ-інфікованих за всі роки складає 2975, з яких 190 осіб мають IV стадію ВІЛ-інфекції. Це – діагностований СНІД.
 
З приводу протидії глобальній проблемі суспільства профільні фахівці  Чернігівської міської лікарні №2 – лікар-епідеміолог Лариса Лугова та лікар-інфекціоніст Микола Макаренко провели санітарно-освітні заходи серед студентської аудиторії міста – 30 листопада відбулася зустріч із першокурсниками  Чернігівського національного політехнічного університету, а вже 3 грудня – ця тема обговорювалася зі студентською спільнотою  Чернігівського коледжу транспорту та комп’ютерних технологій ЧНПУ.

Під час заходів фахівці обговорили епідеміологічну ситуацію з ВІЛ/СНІДом у Чернігові, шляхи інфікування та дієві заходи профілактики. Поряд із тим відмітили й високу обізнаність молоді Чернігівщини з цього питання. Широку  увагу слухацької аудиторії привернула тема запобігання розповсюдження інфекції. Лікарями акцентовано на всіх трьох шляхах інфікування – можливість зараження через кров, статевий спосіб передачі інфекції та шлях передачі вірусу від матері до дитини.

– Обговорення пройшли досить жваво. Студенти поставили багато запитань. Це свідчить про те, що студентська молодь цікавиться питаннями здорового способу життя та зацікавлена в тому, щоби бути здоровими, – підкреслила лікар-епідеміолог Лариса Лугова.

Наразі всі ВІЛ-інфіковані мають отримувати антивірусну терапію для того, щоби досягти критеріїв, які ставить за мету ЮНЕЙДС. Рух ЮНЕЙДС координує міжнародні заходи протидії СНІДу – як загрозі суспільній охороні здоров'я з метою повної перемоги над ним до 2030 року. Все більшу вагу зараз набирає нова інтерпретація завдання з лікування ВІЛ і нова кінцева мета – амбіційна, але цілком досяжна:
•    до 2020 року – 90% усіх людей, що живуть із ВІЛ, повинні знати про свій статус;
•    до 2020 року – 90% усіх людей, у яких діагностовано ВІЛ-інфекцію, повинні стабільно отримувати антиретровірусну терапію;
•    до 2020 року – у 90% людей, які отримують антиретровірусну терапію, повинна спостерігатися вірусна супресія (подавлення).

На сьогодні Чернігівський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом повністю забезпечений антиретровірусною терапією. З початком такої терапії можливість інфікуватися від ВІЛ-інфікованої людини зменшується.

– Втім в епідемічному плані залишається небезпечним, коли люди знають про свій статус і свідомо не звертаються до лікаря, щоби обговорити стратегію подальшого лікування або поведінки у плані перешкоджання поширенню інфекції. Або ж взагалі не перевіряються. Є навіть такі особи, що не вважають за потрібне з’явитися за результатами аналізів. Тому вкотре хочеться привернути увагу громадськості до проблеми та закликати до розсудливості, – говорить  лікар-епідеміолог Лариса Лугова.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.