Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:52:49

З нагоди Міжнародного дня осіб з інвалідністю

01.12.2018   12:51Агенцiя

30 листопада в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбувся урочистий захід з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю, в якому взяли участь перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, заступник голови обласної державної адміністрації Наталія Романова, заступник Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Керівники області та міста, учасники заходу оглянули виставку творів людей з інвалідністю та фото виставку «Я – такий як ти!», які були розміщені у фойє філармонійного центру.

Відкриваючи урочистості, ведучі заходу нагадали присутнім, що Міжнародний день людей з інвалідністю започаткований Генеральною асамблеєю ООН з метою інтеграції в життя суспільства осіб з інвалідністю, привернення уваги до їх проблем, захисту їх гідності, прав і благополуччя. В Україні цей день відзначається вже двадцять п'ятий рік поспіль, і сучасна державна політика країни зорієнтована на виконання зобов'язань Конвенції про права осіб з інвалідністю, впровадження нових європейських підходів до розв'язання проблем цієї категорії громадян. Сьогодні у важкі для країни часи, коли на сході триває російсько-українська війна, держава бере на себе відповідальність за учасників антитерористичної операції та операції об'єднаних сил, які ціною власного здоров'я боронили незалежність і територіальну цілісність країни.

На Чернігівщині проживає 286 інвалідів цієї війни. Незабаром планується відкриття обласного Центру комплексної реабілітації та обслуговування учасників бойових дій, членів їх родин та сімей загиблих, створеного рішенням 15 сесії обласної ради.

За словами ведучих, в області простежується позитивна динаміка організації інклюзивного навчання. На сьогодні у закладах дошкільної освіти діє 23 групи, де виховуються 30 малюків, у 109 закладах загальної середньої освіти діють 225 класів з інклюзивним навчанням, із них 42 перших. У класах навчаються 275 дітей. Введено 238 посад асистента вчителя.

Активно створюються сучасні інклюзивно-ресурсні центри, які покликані допомагати дітям отримати якісну освіту. В області функціонують вже 11 із 16 таких центрів, де було обстежено та надано консультації більш ніж півтори тисячі дітей.

У рамках проекту Благодійного Фонду Порошенка «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації» вже відкрито 10 шкільних медіатек у 9-ті закладах загальної середньої освіти області, в яких створено повноцінний, комфортний та інтерактивний освітній простір для дітей з особливими освітніми потребами.

Цьогоріч у 4-х реабілітаційних закладах області успішно запроваджено модель надання дітям з особливими потребами комплексної реабілітації на базі однієї установи. Протягом року понад тисячу дітей отримує необхідні послуги в цих закладах.

Провідним центром реабілітації не лише на Чернігівщин,і але й в Україні є обласний центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю "Відродження". Де з минулого року вперше в Україні стартував проект «Паліативна допомога дітям з інвалідністю з невиліковними прогресуючими хворобами психоневрологічного профілю».

Відділення паліативного догляду вже відкрито і на базі Ніжинського дитячого будинку-інтернату. В цьому ж закладі та у Замглайському психоневрологічному інтернаті відкрито відділення «підтриманого проживання», де молодь з особливими потребами має змогу отримати навички самообслуговування та соціального функціонування. Програма театротерапії як засобу адаптації дітей з особливим потребами розроблена за підтримки Українського культурного фонду Чернігівським обласним театром ляльок ім. О.Довженка.

Чернігівську область у складі національних збірних команд України з видів спорту для інвалідів представляють 23 наші спортсмени, які переможно відстоюють честь країни на міжнародній спортивній арені. Серед них представники Регіонального центру фізичного виховання та спорту інвалідів «Інваспорт» - бронзовий призер чемпіонат світу з шахів у Болгарії серед спортсменів з вадами зору Олег Тука, срібні призери етапу Кубка світу з зимових видів спорту в Фінляндії Дмитро Суярко та дворазовий чемпіон етапу Кубка світу з зимових видів спорту в Німеччині, чемпіон зимових Паралімпійських ігор у Південній Кореї - Ігор Рептюх. Срібні призери: Чемпіонату Європи в Нідерландах з футболу серед спортсменів з наслідками ДЦП – Олег Лень, Чемпіонату світу у Південній Кореї з кульової стрільби серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату Анастасія Скок, Чемпіонату Європи в Польші з плавання серед спортсменів з вадами слуху Богдан Товкач та триразовий чемпіон Олексій Коломієць.

У складі Національної збірної команди України в жовтні цього року у Сіднеї на міжнародних спортивних змаганнях «Ігри Нескорених», що збирають найсильніших військових-паралімпійців світу, золоту медаль з пауерліфтингу в середній вазі здобув чернігівець – ветеран АТО, старший сержант роти поліції особливого призначення Олександр Гавриленко.

Присутні у залі обласного філармонійного центру гучнимим оплесками відзначили здобутки чернігівських паралімпійців та успіхи осіб з інвалідністю на всеукраїнських та міжнародних творчих та мистецьких конкурсах і фестивалях.


За багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди Міжнародного дня осіб з інвалідністю нагород;tyj Почесною грамотою обласної ради з врученням нагрудного знака головного спеціаліста відділу стаціонарних установ та соціального обслуговування населення Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Анну Гончарову, волонтера міського благодійного фонду «Милосердя і доброта» Аліну Гриневич та члена громадської організації «Чернігівська міська асоціація «Конкордія» Анну Ломакіну.

Подяку Чернігівської обласної ради оголошено перекладачу-дактилологу Чернігівської територіальної організації українського товариства глухих Людмилі Бабенко, директору територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) управління соціального захисту населення Ічнянської районної державної адміністрації Григорію Книшу, водію військової частини А 4444 В'ячеславу Крючкову, вихователю соціальному по роботі з дітьми з інвалідністю Центру комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Віра» Ніжинської міської ради Наталії Мокрій, студенту інституту права імені Володимира Сташиса Запорізького класичного приватного університету Олексію Мягкому, начальнику відділу медичних та соціальних послуг управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області Євгену Савенку, члену ради Чернігівської обласної організації інвалідів громадської організації «Чернігівська обласна організація Всеукраїнської організації союз осіб з інвалідністю України» Тетяні Субботенко.


За багаторічну сумлінну працю, значний особистий внесок у вирішення питань захисту прав та інтересів людей з особливими потребами та з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю Почесною грамотою облдержадміністрації нагороджено:
ЗУБРИЦЬКУ Людмилу Петрівну — директора Чернігівського учбово-виробничого підприємства Українського товариства глухих;
РЕПТЮХА Ігоря Миколайовича — спортсмена-інструктора Українського центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт»;
ТЕРНОВСЬКУ Оксану Миколаївну — керівника гуртка «Моделювання іграшок-сувенірів» Чернігівського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді, волонтера Чернігівського міського громадського об’єднання інвалідів «Шанс».

Подяку голови облдержадміністрації оголошено:

АНІКІНІЙ Марії Миколаївні — секретарю незрячого фахівця Чернігівської територіально-первинної організації Українського товариства сліпих;
БІБІК Олені Іванівні — начальнику організаційно-методичного відділу Чернігівського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт»;
БУЛКО Надії Михайлівні — вихователю комунального закладу «Березнянський навчально-реабілітаційний центр» Чернігівської обласної ради;
ГОЛОБУРДІ Аркадію Івановичу — голові правління Чернігівської міської громадської організації «Союз інвалідів від трудового каліцтва та професійного захворювання»;
ОЛЕШКО Антоніні Іванівні — медичній сестрі відділення медико-соціальної реабілітації Бобровицького територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг);
РУДЕНЧИК Валентині Аполосівні — сестрі медичній комунальної установи «Обласний центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Відродження» Чернігівської обласної ради;
СОКОЛОВУ Юрію Юрійовичу — волонтеру Чернігівського міського громадського об’єднання інвалідів «Шанс»;
ЯНГЕЛЬ Валентині Андріївні — члену громадської організації «Чернігівська обласна організація Всеукраїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України»;
Колективу Любецького психоневрологічного інтернату (директор — СОЛОХНЕНКО Олександр Анатолійович).


Урочистий настрій присутнім створювали виступи солістки обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, лауреата Міжнародних конкурсів Ольги Печко та учасниць народного самодіяльного колективу «Сузір'я» обласного Будинку культури Українського товариства глухих та інших артистів і творчих колективів.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини