Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:43:25

Відбулося засідання "Актуальні питання впровадження громадського здоров’я на міжгалузевому рівні. Етапи та перспективи"

24.11.2018   10:09Агенцiя

До обговорення принципів роботи майбутнього регіонального Центру громадського здоров’я долучаються не тільки медики, а і представники інших служб та відомств Чернігівщини: 22 листопада у Чернігові відбулося засідання за «круглим столом» за темою: «Актуальні питання впровадження громадського здоров’я на міжгалузевому рівні. Етапи та перспективи».

Концепція громадського здоров’я не може базуватися лише на зусиллях медиків, а потребує участі державних та недержавних інституцій задля зміцнення здоров’я населення, попередження захворювань, а відтак – збільшення тривалості активного та працездатного віку, заохочення до здорового способу життя всіх верств населення. Тобто, відсторонених від проблеми створення Центру громадського здоров’я не може бути, адже нова інституція поширює свою діяльність на всі аспекти суспільного, соціального та економічного життя.

Цього разу до обговорення та пропозицій щодо роботи регіонального Центру громадського здоров’я запросили представників соціальних служб Чернігівщини, Громадської ради при облдержадміністрації, освітян, Департаменту сім’ї, молоді і спорту, Центру пробації в області, членів громадських організацій. Засідання, ініційоване обласним центром інформаційно-аналітичних технологій та пропаганди здорового способу життя, мало на меті познайомити з основними принципами громадського здоров’я та вислухати пропозиції учасників.

Начальник обласного центру інформаційно-аналітичних технологій та пропаганди здорового способу життя Володимир Тарасовський, розповідаючи про головні напрямки реформування системи охорони здоров’я, зазначив: якщо медицина спрямовує зусилля на лікування пацієнта, то громадське здоров’я повинно створити пігрунтя для заохочення людей до дотримання засад здорового способу життя. «Старт системи громадського здоров’я дан у листопаді 2016 року. Вона базується на концептуальному підході до розбудови регіональних центрів громадського здоров’я. Чернігівщина у складі шести областей увійшла до пілотного проекту щодо підготовки та створення такої структури. І у цьому напрямку вже багато чого зроблено. Зокрема, створено робочу групу, медична спільнота області бере активну участь в обговоренні сталої концепції. Згідно з «дорожньою картою» розроблено індикатори проектів, запропоновані Центром громадського здоров’я. Тому ми подали свій проект щодо створення у наступному році регіонального Центру громадського здоров’я. І головне – слід враховувати, що громадське здоров’я займається не індивідуумом, а суспільством, у якому формуються здорові принципи ставлення до власного здоров’я. Отже, у планах майбутньої структури активна робота з навчальними закладами різного рівня, соціальними службами, кримінально-виконавчої службою на засадах широкої інформаційної діяльності», – зауважив Володимир Тарасовський.

Учасників засідання поінформували про головні чинники, що впливають на поширення, зокрема, соціально-значущих захворювань, високу інвалідність та смертність жителів регіону. Заступник начальника обласного центру інформаційно-аналітичних технологій та пропаганди здорового способу життя Віктор Штінов зазначив, що щорічно  через ранню смертність громадян держава втрачає 6-7% ВВП. «Слід розрізняти захворюваність та поширеність хвороб в регіоні, – розповів Віктор Штінов. – Статистичні дані свідчать, що кількість звернень за медичною допомогою щорічно зменшується. Звідси і продовжуються такі сталі тенденції – перше місце за рівнем смертності посідають хвороби системи кровообігу, друге – злоякісні новоутворення. А от соціально значущі хвороби за рівнем смертності знаходяться на рівні 0,8%. Таким чином, вивчення структури захворюваності та поширення недуг у розрізі вікового цензу громадян дадуть змогу позитивно впливати на ситуацію».

Окрему увагу під час засідання було приділено проблемі туберкульозу та ВІЛ-інфекції. За словами заступника головного лікаря КЛПЗ «Чернігівський обласний протитуберкульозний диспансер» Ніни Товчиги, та заступника головного лікаря закладу з питань ВІЛ/СНІДу Галини Лисенко, а також  керівника БО «Чернігівська МЕРЕЖА» Анжели Мойсеєнко, область входить до 7 регіонів України з високим рівнем ВІЛ-інфекції, на що впливають як пізнє звернення, так і небажання лікуватися. «Втім, – зазначає Галина Лисенко, – вже протягом нинішнього року 4% жителів області обстежено на ВІЛ, а це 45720 осіб. Спостерігається і тенденція зменшення захворюваності серед молоді, яка розуміє ризики девіантної поведінки». У свою чергу Ніна Товчига зазначила, що нині ця служба має все необхідне для раннього виявлення інфекції за допомогою швидких тестів, контроль за прийомом медикаментів за допомогою скайп-зв’язку тощо. «Таким чином, майбутній Центр громадського здоров’я вже має хороше підґрунтя для напрацювання необхідного досвіду щодо подолання ВІЛ-інфекції, – зазначили спеціалісти.
Також присутні познайомилися із досвідом роботи обласного центру громадського здоров’я м. Суми. Його представник Олексій Загребельний зауважив: «Ця структура, яка створена вже рік тому, має широке представництво як різних гілок владних структур, так і організацій, що переймаються профілактикою, лікуванням та популяризацією засад здорового способу життя».

У свою чергу заступник директора Департаменту сім’ї, молоді і спорту облдержадміністрації В’ячеслав Голуб наголосив: «У плані популяризації здорового способу життя та поширення серед населення знань щодо уникнення хвороб медики і спеціалісти департаменту мають багато спільних дотиків, зокрема, в реалізації програм з громадськими організаціями та волонтерами, а також у визначенні фізичного стану здоров’я населення області і висловив сподівання, що спільна праця згодом дасть необхідний результат».

Таким чином, засідання за «круглим столом» на міжгалузевому рівні довело – громадське здоров’я – справа загальнодержавна і його слід впроваджувати через призму інтересів суспільства за безпосередньої участи спеціалістів різних галузей та напрямків.


Прес-служба Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини