Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 02:39:38

В онкодиспансері проведена "ювелірна" ортопедична операція

01.11.2018   11:35Агенцiя

Хірурги відділення пухлин голови, шиї та відновлювальної хірургії Чернігівського обласного онкологічного диспансеру провели надскладне оперативне втручання.

Олександр Колотило

Олександр Колотило

Пацієнтові зі злоякісною пухлиною лопатки попри всі показання до видалення верхньої кінцівки  руку зберегти все ж таки вдалося. Оперативне втручання тривало майже чотири години. Рятували життя 53-річному працездатному чоловіку із Сновського району. З підозрою на онкозахворювання його направив до онкодиспансеру сімейний лікар районної лікарні. І вчасно…

Як розповів завідувач відділення Олександр Колотило, в умовах онкодиспансеру пацієнту була проведена комп’ютерна томографія. У результаті дослідження з’ясувалося, що лопатка була вся зруйнована – зайнята пухлиною, яка проростала із кістки в м’які тканини надключичної області. Чоловікові виконана  міжлопаткова грудна резекція лопатки надключичної області, яка включала в собі видалення пухлини разом із лопаткою. Видалена пухлина  розміром із саму лопатку – 15х8 см.

– У принципі були всі медичні показання до видалення верхньої кінцівки. Адже ключиця, лопатка і головка плечової кістки між собою пов’язані. Втім пацієнт відмовився від видалення верхньої кінцівки. Тож хірурги зробили все можливе, щоби зберегти руку.  На жаль, рухова функція кінцівки не збережена, тому що вона здійснюється за рахунок нервів і м’язів. А всі м’язи, які кріпляться до головки, були відсічені, – розповідає хірург.  – Операція вкрай складна технічно, тому що здійснюється двійний доступ – з боку передньої поверхні грудної клітини, другий – зі зворотної сторони. Тому доводилося перевертати пацієнта двічі – зі спини на живіт, і знову – на спину. До того ж  треба було зберегти всі сплетіння, всі судини, які живлять верхню кінцівку.

На сьогодні післяопераційний період триває досить добре.

Патологія кісток складає приблизно 2% від усіх злоякісних пухлин.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.