Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 16:41:32

Про "фаховість" громадського контролю

23.10.2018   09:29Агенцiя

Ми цінуємо роботу громадських організацій, що допомагають нам контролювати виконувані підрядними організаціями на дорогах області ремонти. Але останнім часом соцмережі заполонили пости від псевдо-експертів дорожньої галузі, які за грантові кошти замість конструктивної роботи та спільної праці, виїжджають на дороги, порушуючи елементарні правила безпеки як власної, так і водіїв.

Перш за все, ми говоримо про безпеку дорожнього руху. В даному випадку активісти, судячи з викладених у мережі фото, виходять безпосередньо на проїжджу частину з вимірювальними приладами, не маючи на це ордеру та створюючи небезпеку для усіх учасників дорожнього руху. Із закону “Про автомобільні дороги”: “Користувачі автомобільних доріг зобов’язані дотримуватися вимог правил дорожнього руху, не створювати своїми діями загрози безпеці дорожнього руху, не завдавати своїми діями шкоди автомобільним дорогам, їх складовим та користувачам цих доріг”. Крім того, відповідно до закону, на проведення робіт необхідно отримати дозвіл від балансоутримувача дороги (якщо траса державного значення – Служба автомобільних доріг у Чернігівській області) та органу, що контролює безпеку дорожнього руху (ГУНП у Чернігівській області). Стаття 37 Закону України “Про автомобільні дороги” “Провадження виробничої діяльності на автомобільних дорогах”: “Будівництво споруд, об’єктів дорожнього сервісу, автозаправних станцій, прокладення інженерних мереж та виконання інших робіт у межах смуги відведення автомобільних доріг здійснюються згідно з дозволом органів державного управління автомобільними дорогами та за попереднім погодженням з відповідними підрозділами Національної поліції в порядку, передбаченому законодавством України”. Відповідні норми прописані і в Постанові Кабміну “Про затвердження Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони”.

Стосовно методів “громадського контролю”. Викладені у соцмережах фото, у більшості випадків, не мають ні конкретної назви дороги, ні конкретної адресної прив’язки. Чия це дорога, де саме виявлений і який заявлений дефект – не надається. Чи мають люди, які здійснюють “псевдомоніторинг”, відповідну фахову підготовку і сертифіковані прилади – теж питання. Чи можуть відрізнити поточний ремонт від ліквідації ямковості картовим методом, чи можуть визначити вид ремонту… Продовжувати список можна довго… Питань багато: що саме, де і яким чином, за якими параметрами перевіряють не зрозуміло. Тож подібний моніторинг є сумнівним.

Служба автомобільних доріг у Чернігівській області зазначає, ми відкриті для конструктивної роботи та фахової обґрунтованої дискусії. Приймаємо до уваги звернення громадян про необхідність проведення робіт у конкретній місцевості та визначаємося із наявними на їх реалізацію ресурсами. Однак відповідально завляємо, що ГО “Чернігівський центр прав людини” жодного разу офіційно не зверталася до Служби автомобільних доріг у Чернігівській області із пропозиціями, що стосуються розвитку доріг Чернігівщини. Саме тому, усі пости, які з’являються та з’являтимуться від активістів цієї ГО, просимо вважати маніпулятивним пустопорожнім піаром, який немає нічного спільного із подальшим розвитком доріг. Як відомо, розміщені в мережі фотографії доріг їх стан не покращать. Що ми зробили за 2017-2018 роки? За два роки у Чернігівській області було відремонтовано близько 300 км автошляхів загального користування державного значення.

Інженерами Служби автомобільних доріг у Чернігівській області та власною сертифікованою лабораторією ведеться постійний контроль за виконуваними роботами на усіх етапах. Регулярно здійснюється відбір проб як гарячої асфальтової суміші, так і кернів, відібраних на вже укладеному дорожньому покритті.

Перевіряється якість і зовні – ДП “Дорожній контроль якості”. Наразі гарантія на проведені роботи з поточного середнього ремонту становить п’ять років (раніше було три). В рамках гарантійних зобов’язань підрядники за власний кошт, відповідно до умов договору, мають ліквідовувати усі недоліки на дорожньому покритті, виявлені у даний період. І такі випадки є. Підрядні організації, що виконували ремонт, за власний кошт ці недоліки усувають.

Служба автомобільних доріг у Чернігівській області буде дуже вдячна громадським активістам за допомогу у контролі за недобросовісними перевізниками, що порушуючи норми по завантаженості транспорту, руйнують автошляхи області. Особливо у весняний період, коли вводиться обмеження по тоннажу на час відтаювання ґрунтів земляного полотна. А також за надання інформації про водіїв вантажного транспорту, що ігнорують 40-тонне обмеження у спекотний період.


http://new.ch.ukravtodor.gov.ua/press/news/pro_fakhovist__hromadskoho_kontroliu.html

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини