Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 22:49:27

Елеваторів РОСТОК ХОЛДИНГ загрожують руйнування обладнання і мільйонні збитки

16.10.2018   09:20Агенцiя

Блокування роботи ТОВ «РОСТОК ХОЛДИНГ» правоохоронцями поставило зерносховища компанії, без перебільшення, на грань виживання.

На всіх трьох елеваторах - «Глухівському», «Новгород-Сіверському» і «Комбікормщік» можуть бути відключені електроенергія і газ, в той час як всі вони наповнені зерном. Всього на трьох зерносховищах знаходиться 37 тис. Т зерна. З них 22,5 тис. Т. Кукурудзи, 7,3 тис. Т. Сої і 7,2 тис. Т соняшнику.

«Зараз операційна діяльність компанії заблокована (відвантаження продукції заборонена). Дана ситуація може призвести до невиконання контрактів, укладених раніше, і відсутності грошових коштів, що в кінцевому підсумку призведе до припинення поставок газу і відключення електроенергії. Як наслідок, ми не зможемо контролювати температуру в силосах і температурний режим соняшнику в ємностях. При виникненні вогнищ самозігрівання, не зможемо їх виявити і виконати необхідні операції для запобігання їх розростання », - коментує директор з розвитку елеваторів групи« РОСТОК-ХОЛДИНГ »Ярослав Штика.

На «Глухівському елеваторі» знаходиться 7,700 т кукурудзи, 4300 т сої і два силосу соняшнику по 8 тис. Т. Одночасного зберігання (по пшениці).

Вартість самого соняшнику в силосах на сьогодні становить до 86 млн грн. Орієнтовна вартість обладнання, яке доведеться просто здати на металобрухт, - до $ 1 млн. Аналогічна ситуація може статися також з соєю та кукурудзою.

На елеваторі ТОВ «Комбікормщік» знаходиться в 15 тис. т кукурудзи. Основна маса лежить в силосі на 9 тис. Т. Оскільки з поля кукурудза надходить з різною вологістю, яка в цьому році варіюється від 21% до 26%, висушити цю кукурудзу в розумному коридорі 14% могло не вийти. Через людського фактора і через технологічні моменти, зерно, яке відправили на зберігання, може бути з різною вологістю. Це не страшно, при активній вентиляції. Але без неї, все проблематично - велика загроза самозігрівання.

«Без відповідних технологічних операцій і стабільної відвантаження з даною ситуацією неможливо впоратися. Втрати від самозігрівання на цьому елеваторі з урахуванням втрати силосу складуть $ 1 800 000 », - підкреслює Ярослав Штика.

Він додає, що «Глухівський елеватор» та «Комбікормщік» завантажені, операції по переміщенню зерна з силосу в силос і з доопрацювання неможливі.

«Єдиний варіант - висипати зерно на вулицю під опади, адже закладати на зберігання в поліетиленові рукави заборонено судом, оскільки в такому випадку товар вивозиться за територію елеватора», - додає директор з розвитку елеваторів групи «РОСТОК-ХОЛДИНГ».

На «Новгород-Сіверському елеваторі» знаходиться 3 тис. т сої. Вона також вимагає відповідного зберігання.

«Навіть якщо термоштанги виявлять осередки самозігрівання, немає можливості виконати операції по активному вентилювання і переміщенню зерна на доопрацювання», - констатує керівник.

Блокування агрохолдингу йде вже п'ятий день. Якщо найближчим часом ситуація не вирішиться, то за словами Ярослава Багнети, через неможливість проведення технологічних операцій, і продукція, і силоси на елеваторах прийдуть в непридатність протягом двох тижнів.

Процес самозігрівання і його наслідки загрожують також і екології. Можливі викиди продуктів горіння соняшнику в десятки разів превият допустимі норми, що в свою чергу, може тимчасово погіршити екологічну ситуацію регіонів.

Необхідно зауважити, що в полях ще знаходиться більше 186 тис. Т зерна. Без прибирання щодоби воно втрачає якість і кількість.

На жаль, від блокади агрохолдингу з боку СБУ можуть постраждати не тільки бізнес компанії, але і населення, яке проживає поряд з елеваторами.

«РОСТОК-ХОЛДИНГ» знаходиться в прикордонних регіонах, де допомагає тримати соціальну інфраструктуру, а також є великим платником податків. Тільки за 2017 р. наші група сплатила податків на 84 млн грн. Блокування роботи ставить під загрозу соціальне життя регіонів, де ми працюємо. Через блокування роботи елеваторів ГК «РОСТОК-ХОЛДИНГ» бюджети різних рівнів недоотримають до 30 млн грн », - додає голова Ради директорів групи« РОСТОК-ХОЛДИНГ »Віктор Купавцев.

Група компаній «РОСТОК-ХОЛДИНГ» закликає Генеральну прокуратуру України вжити заходів для розблокування роботи елеваторів компанії, щоб уникнути самозаймання соняшнику, сої, кукурудзи, що зберігаються в силосах елеваторних комплексів.

Нагадаємо, 8 жовтня 2018 робота всіх підприємств групи «РОСТОК-ХОЛДИНГ» була заблокована на підставі ухвали суду м Покотилівка Харківського району Харківської області. Активи компанії арештовані, збір врожаю та його реалізація заборонені.
Зараз юристи групи і адвокати компанії «Ілляшев і партнери» роблять все можливе, щоб робота компанії була відновлена.


https://elevatorist.com/blog/read/484-elevatoram-rostok-holding-grozyat-razrushenie-oborudovaniya-i-millionnyie-ubyitki

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини