Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 04:20:22

Маленькими кроками до великих перемог. ФОТО

10.10.2018   09:20Агенцiя

Формат святкування 25-ої річниці ГО «Спілка жінок Чернігівщини» був особливим – і урочистим, і дискусійним.

З цієї нагоди пройшов жіночий Форум. Жінки – лідери, керівники, підприємниці, громадські діячки, депутатки, агенти змін у своїх селах, містах і громадах обговорили свій величезний вплив на суспільство, економіку, освіту, процес миротворення, утвердження гендерної рівності тощо.

В роботі Форуму взяла участь голова ГО «Спілка жінок України» Леокадія Герасименко, заступниця голови ОДА Наталія Романова, перший заступник голови облради Валентин Мельничук, директорка Департаменту сім'ї, молоді та спорту ОДА Ніна Лемеш.

У рамках Форуму відбулося обговорення актуальних тем: «Жіночі громадські організації: солідарність, лідерство, менторство, просування жіночих ініціатив», «Жінки, мир та безпека» (про роль жінок у забезпеченні миру та проведенні миротворчих акцій), «Успішні жінки – успішні громади!» (про подолання жінками перешкод та суспільних викликів у місцевих громадах), «Розширення економічних можливостей і прав жінок. Жінка і бізнес» (за участю успішних бізнес-леді).

- Департамент сім’ї, молоді і спорту Чернігівської ОДА разом з органами місцевого самоврядування та ГО «Спілка жінок Чернігівщини» проводять цілеспрямовану і послідовну роботу для просування та утвердження гендерної рівності, захисту прав жінок, - зазначила під час свого виступу незмінна голова ГО «Спілка жінок Чернігівщини» Ірина Дорожкіна. -  Ми разом працюємо над виконанням Державної програми «Жінки, мир, безпека» та впровадженням в життя Обласної програми реалізації Концепції державної соціальної програми «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків на період до 2021 року».

Зокрема, за ініціативою активних жінок Чернігівщини та за підтримки державних органів влади та місцевого самоврядування і Підприємства “Навчально-методичний центр” Федерації профспілкових організацій Чернігівської області щороку проводяться такі дієві заходи:
– обласні науково-практичні конференції «Жінки Чернігівщини: історія і сучасність»;
–  обласні жіночі Форуми; круглі столи, прес-конференції;
– обласний ярмарок «Що може жінка»  (15 років);
– Чернігівський міський конкурс «Жінка року» (20 років);
– Регіональна інформаційно-просвітницька акція «Жінки, знайте свої права!»;
– всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»;
– тренінги і навчальні програми з гендерної освіти.

Міські і районні організації ГО «Спілка жінок Чернігівщини» реалізують проект: «Активна жінка – успішна громада».  Представники Президії ГО «Спілка жінок Чернігівщини» провели зустрічі з активними жінками у восьми об’єднаних територіальних громадах і працюють над створенням жіночого активу в ОТГ. «Наші спільні зусилля спрямовані на подолання гендерного насильства, на недопущення дискримінації за ознакою статі, - наголосила Ірина Василівна. – Ми прагнемо забезпечити рівну участь жінок і чоловіків у прийнятті суспільно-корисних рішень, ведемо активну просвітницьку діяльності у цій сфері, адже маємо на меті розбудову гармонійного, гендерно-збалансованого суспільства».

Вітаючи учасників форуму, заступниця голови ОДА Наталія Романова зазначила: «Не можливо недооцінювати важливість діяльності ГО “Спілка жінок Чернігівщини”. 25 років — це довгий шлях важкої роботи, за яку кожна з вас заслуговуєте щирої вдячності та глибокої поваги. Ви не стоїте осторонь жодних викликів суспільства. Підприємці, волонтери, лікарі, науковці, представники органів влади… Чернігово-Сіверському краю є ким пишатися!»

За багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди 25-річчя від дня заснування громадської організації «Спілка жінок Чернігівщини» активні жінки організації були нагороджені відзнаками органів державної влади, місцевого самоврядування та ГО “Спілка жінок України”.

Важливим напрямком діяльності ГО «Спілка жінок Чернігівщини» залишається підтримка жінок-підприємниць, для цього створені відокремлені підрозділи Асоціація майстрів і Асоціація підприємниць. У співпраці з ОДА, міською радою проводяться семінари, тренінги, конференції, ярмарки задля розвитку жіночого лідерства та підприємництва. Ще один нагальний напрямок – залучення жінок до політичної діяльності.

«У країнах Європейського Союзу близько чверті жінок перебувають на керівних посадах у бізнесі, - зазначила під час обговорення  директорка ТОВ "ВАРГО ІН" Інна Несмирна. - Набагато менше – на сході Європи, наприклад, у Чехії - лише 9%. Українські жінки стають дедалі більш помітними у бізнесі. Вони створюють успішні компанії, цікавляться новими можливостями розвитку. І цим результатам ми завдячуємо активній діяльності жіночих громадських організацій. Одним з яскравих прикладів такої потужної ГО – є Спілка жінок Чернігівщини, яка вже 25 років поспіль відстоює гендерну рівність жінок та чоловіків, об'єднує, мотивує та надихає прекрасну стать на самореалізацію».

- Від імені Президії громадської організації “Спілка жінок Чернігівщини” висловлюю велику подяку всім, хто сьогодні присутній у цій залі, а також всім, хто не зміг завітати на наш ювілей, - чесним, розумним, духовно багатим особистостям, які творять добро не заради себе, а задля поліпшення становища жінок, чоловіків, дітей, сімей, працюють у громадській організації вже багато років, - підсумувала голова ГО «Спілка жінок Чернігівщини» Ірина Дорожкіна. - А також велика вдячність всім нашим друзям і колегам, які нас підтримують, допомагають і надихають. Головними цінностями нашої організації є солідарність і відкритість, гармонія стосунків і гнучкість, самовдосконалення та саморозвиток, толерантність і повага до кожної людини, співпраця та відповідальне партнерство.

У перспективі члени організації бачать «Спілку жінок Чернігівщини» впливовою, згуртованою, з гарно підготовленою високоінтелектуальною командою із числа жіночого активу як в обласному центрі, так і в містах і районах області, яка має можливість впливати на соціально-економічну та гендерну політику державних органів і органів місцевого самоврядування. У кріслах мерів, голів ОТГ та ОДА, депутатів і міністрів стає більше жінок. І в результаті організація стане грати більш важливу роль у формуванні громадянського суспільства в регіоні, ініціюючи аналітичні та соціологічні дослідження, захищаючи права і інтереси різних груп жінок і сімей, а також впливаючи на державну політику.

Фоторепортаж Віктора Кошмала

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини