Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:43:27

До 100-річчя державної служби України

22.08.2018   09:08Агенцiя

Про зародження державної служби України в період національно-визвольних змагань 1917–1921 рр., її сучасний розвиток та необхідність узгодження положень законодавства про державну службу та службу в органах місцевого самоврядування йшлося під час традиційної веб-конференції до Дня незалежності України, яка відбулася в Чернігові 20 серпня в приміщенні Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

До спілкування через мережу Інтернет долучилися також співробітники центрів підвищення кваліфікації, науковці та викладачі внз з Миколаївської та Чернівецької областей. З вітальним слово до присутніх звернулася заступник начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби в м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях Ірина Галайко.

Обговорюючи історичний досвід становлення державної служби в Україні в період національно-визвольних змагань 1917 – 1921 рр., учасники зустрічі звернули увагу на перші кроки Української Центральної ради в цьому напрямку, зокрема її спроби у формуванні штатів центральних владних установ, намагання упорядкувати діяльність апарату державного управління на місцях та наміри щодо законодавчого оформлення державної служби, проголошені в проекті Конституції Української народної республіки. Однак інституційне оформлення державної служби та її професіоналізація вперше відбулися саме завдяки гетьману Павлу Скоропадському. Його три закони про обітницю (присягу), утримання та порядок призначення державних службовців визначили коло посадовців, для яких служіння державі стало професійною справою, їхнє матеріальне утримання та процедуру вступу на ту чи іншу посаду. Запровадженням їхнього належного матеріального забезпечення гетьман прагнув повернути престиж державної служби. Також заснована ним Державна канцелярія однією із своїх найважливіших функцій мала проведення кадрової політики стосовно службовців, які обіймали ключові посади в державному управлінні.

Подальша розмова стосовно питань синхронізації законодавства про державну службу та службу в органах місцевого самоврядування продемонструвала, що сьогодні, як і сто років тому, на порядку денному продовжують залишатися питання соціального та правового захисту, професійного рівня, патріотизму та політичної нейтральності представників органів влади. Тому подальше доопрацювання законодавства про місцеве самоврядування має бути спрямоване на недопущення його розриву з державною службою, чітке визначення положень про посадові оклади службовців органів місцевого самоврядування, вимог до кандидатів, порядку вступу на службу в органи місцевого самоврядування, присвоєння категорій та рангів, а також переведення на ці посади колишніх державних службовців.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини