Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 08:50:39

Максим Микитась: "Проблеми соціальної галузі мені дуже близькі"

03.08.2018   13:36Агенцiя

Робота в соціальних працівників — не мед. Це й велике фізичне навантаження (потрібно розносити чималі пакунки з продуктами чи одягом), допомагати обслуговувати людей, які фізично не в змозі повноцінно рухатися, займатися гігієнічними процедурами, а ще додайте до цього переліку психологічну допомогу, бо найчастіше підопічні соцпрацівників — люди одинокі, покинуті родичами, тож їм є на що нарікати.

Суттєво полегшити цей непростий труд міг би просторий автомобіль, який би не лише перевозив продукти, одяг чи засоби реабілітації, а й самих літніх підопічних: чи то в лікарню, чи в пенсійний фонд.

У Новозаводському територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) на обліку перебувають 1360 чернігівців, із них приблизно п’ята частина — маломобільні або такі, що пересуваються на інвалідному візку. Відтак саме вони потребують послуг із перевезення. За ініціативи народного депутата Максима Микитася невдовзі транспортні проблеми установи будуть вирішені.

Нинішня машина терцентру не може виконувати подібні завдання, тож є потреба в придбанні нового авто, підлаштованого під потреби людей з інвалідністю та перевезення великих вантажів. Керівниця Новозаводського терцентру Маргарита Алєксєєва розповідає: «У нас є автомобіль, він старенький, «четвірка» (якщо ви мене розумієте), а нам часто допомагають із гуманітаркою, одягом. Мова йде не про кілька комплектів, а про цілу тонну. Також ми часто розвозимо й інвалідні візки, а куди у звичайну машину влізе таке об’ємне обладнання? Тому потрібен не легковик, а міні-вен».

Торік у пошуках допомоги соцпрацівники куди тільки не зверталися, написали листа і в громадську приймальню народного депутата Максима Микитася. І є результат його підтримки  — необхідні кошти (трохи більше мільйона гривень) вже надійшли центру з Фонду соціально-економічного розвитку.
«Ми розуміємо, що це завдяки Максиму Вікторовичу, тож дякуємо йому за увагу, нарешті зможемо забезпечити центр якісним транспортом. Тепер у нас інша проблема: як обрати потрібну машину. Ми саме підготували всі папери на тендер, і днями він уже буде оголошений на «Прозорро». Є чималий перелік вимог, і головна складність полягає в тому, що в Україні не виробляють транспорт, підлаштований під потреби візочників, таке — тільки за кордоном. А нам же потрібно ставити цю машину на сервісне обслуговування тут, в Україні. Навряд чи ми зможемо їздити в інші країни чи викликати до себе їхніх фахівців. Тому консультуємося з колегами, чи є десь можливість адаптувати авто під наші потреби? Які на це потрібні кошти?» — бідкаються в Новозаводському терцентрі.
Є й інші, додаткові умови. Це має бути новеньке авто, цього або минулого року випуску, щоб могло справно прослужити кілька років, бо куці бюджети центрів соцобслуговування навряд чи потягнуть постійні ремонти. Ну, і суто технічні характеристики: технічний пробіг автомобіля на момент його постачання замовнику не повинен перевищувати 200 км, машина має забезпечувати можливість перевезення однієї особи в інвалідному візку та супроводжуючих осіб у кількості не менше 3 осіб (у т. ч. водій) або 5 пасажирів (у т. ч. водій) без особи у візку. Пальне — бензин. Вантажопідйомність — не менше 600 кг.
Тендерна документація досить жорстко виписана, критеріїв чимало, регулюється навіть кількість дверей, і однією з обов’язкових вимог є те, що двоє з них мають бути відсувними.

За словами Маргарити Алєксєєвої, тендер на таке авто вже оголосили колеги з Деснянського терцентру, щоправда, там фінансування трохи менше, також нещодавно купували транспорт і в Київському міському терцентрі. Тому консультації, вивчення їхнього досвіду — ось чим тепер переймаються в Новозаводському районі.
«Але ми віримо: ці складнощі тимчасові, ми вже цього року зможемо нарешті отримати свій транспортний засіб і будемо надавати соціальні транспортні послуги в повному обсязі. Тим більше, що наш центр активний, він зручний для відвідування людьми на візочках, ми часто влаштовуємо свята для людей з інвалідністю, тому дуже хочеться нарешті всіх запросити, а потім за потреби й допомогти дістатися дому», — говорить Маргарита Алєксєєва.

Максим Микитась задоволений, що соцпрацівники з таким запалом долучилися до питання вибору транспорту.
«Найбільше лихо — це те, коли немає коштів на вирішення тих чи інших проблем. Тут, на щастя, усе інакше. Вірю в розважливість і мудрість чернігівців, вірю в те, що в Новозаводському терцентрі зможуть гідно розпорядитися цими коштами, тим більше, що проблеми соціальної галузі мені дуже близькі. Співпрацюємо і з Чернігівським районним терцентром, допомагаємо з придбанням необхідного інвентарю, а на День соцпрацівника всім дарували термокухлі та зручні сумки. Бажаю всім їм здоров’я, наснаги, як депутат вбачаю свою роль і у вирішенні питання збільшення розміру зарплат соцпрацівників. Тож — працюємо».

У Деснянському районі свій міні-вен отримають до 1 вересня, відповідно до умов договору, оприлюдненому на сайті «Прозорро». Оголосили старт торгів ще навесні, аукціон відбувся у квітні. Тож цілком реально, що за пару місяців ключі від свого транспорту урочисто вручатимуть і в Новозаводському районі.
 

PR

Останні новини Чернігівщини

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини