Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:32:48

Відкритто пам'ятний знак на честь 370-річниці утворення Ніжинського козацького полку

21.07.2018   14:14

20 липня встановили пам'ятний знак на честь 370-річниці утворення Ніжинського козацького полку за адресою м. Ніжин, вул. Батюка (біля пам’ятника Б. Хмельницького).

У заході взяли участь заступник міського голови Сергій Дзюба, депутати міської ради Ігор Шалай та Олександр Шалай, депутат обласної ради Сергій Охонько, представники духовенства та громадських організацій і ніжинці та ніжинці.

А також знагоди урочистого відкриття до Ніжина завітали науковці, які є членами історичниї експедиції "Полковими містами Гетьманської України". Головна мета експедиції - це оживити пам*ять про полкові центри гетьманської України, яка стартувала з Києва і пройде через міста Ніжин, Прилуки, Чернігів, Новгород-Сіверський, Козелець, Гадяч, Прилуки та інші. Після чого заплановано випустити фільм.

В 1648 році на Лівобережній Україні була створена адміністративно-територіальна військова одиниця з центром в м. Ніжині. Це був найбільший полк Гетьманщини, який поділявся на 10 сотень. Саме ці слова «Влітку 1648 року було утворено Ніжинський козацький полк, найбільший полк Гетьманщини» вигравірувані на пам’ятному знаку, щоб вони збереглися на завжди.

Першим ніжинським полковником був сподвижник Богдана Хмельницького Прокіп Шумейко. Влітку1648 р. під його керівництвом ніжинські козаки здійснили похід на польську фортецю Кодак. Підійшовши до Кодака, козаки взяли його в облогу. Захопити фортецю з її міцними оборонними лініями та наявністю в ній польського гарнізону під командуванням іноземних офіцерів, козакам було не під силу. Лише в кінці вересня 1648 р., зважаючи на нестачу харчів та хвороби, що нещадно косили обложених, поляки пішли на переговори та капітулювали.

Наступного 1649 р. частина козаків Ніжинського полку протистояла литовській армії Януша Радзивілла на північному кордоні Гетьманщини. Успішні дії козаків в цьому регіоні не дозволили литовцям надати суттєву допомогу армії Яна ІІ Казимира та сприяли перемозі Б. Хмельницького у воєнній кампанії 1649р.

У серпні 1649 р. через зраду татар Б. Хмельницький був змушений укласти з Річчю Посполитою Зборівський мир. До даного реєстру увійшов і Ніжинський полк на чолі з ніжинським полковником Прокопієм Шумейком. Дотепер не можливо визначити точну кількість козаків, що були записані в реєстр по Ніжинському полку. За даними реєстру 1649 р. в полку "Літопис Гадяцького полковника Григорія Грабянки" зазначає про 983 козаків, а «Історія Русів» — про 1200 чоловік.

На початку 1651р. король Речі Посполитої Ян II Казимир порушив умови Зборівського миру, вторгнувшись на територію Гетьманщини. Назустріч йому вирушила козацька армія на чолі з Б. Хмельницьким. У той час, поки гетьман протистояв полякам під Берестечком і Білою Церквою, лівобережні Чернігівський і Ніжинський полки на чолі з Чернігівським полковником Мартином  Небабою захищали північний кордон Гетьманщини від литовських військ Януша Радзивілла. Наступні події детально висвітлені в Літописі Самовидця.

За реєстром 1723 року полк налічував 19 сотень, в які входило 6 527 кінних і 3 379 піших козаків.

В 1782 року полк було ліквідовано. Територія увійшла до складу Чернігівського та Новгород-Сіверського намісництва. На той час Ніжинський полк складався з 22 сотень. У полку було 1 місто, 3 містечка і 866 сіл. Під час всього свого історичного існування на території полку розташовувалися дві гетьманські столиці України: Батурин і Глухів.

Святий отець Михаїл Якубів освятив пам'ятний знак та провів молебень з нагоди 370-річниці утворення Ніжинського козацького полку.

З вітальним словом до всіх присутніх звернувся Анатолій Валерійович зі словами глобокої поваги та вдячності за ініціативність громадських активістів у відтворенні історії для наших нащадків. Зазначив, що: "Ми повинні відновлювати історичну справедливість і виховувати наше молоде покоління в дусі славних традицій українського козацтва. Адже в цей день, важливий для України час, наше славне войсько з честю боронить нашу рідну землю. Ми віримо в тещо перемога буде за нами і українська земля, українська держава вона відновиться в своїх межах, стане єдиною непереможною, соборною, унітарною".

До вітальних слів долучилися, в тому числі, і учасник АТО Євгеній Луняк, козацький отаман Євген Ювко, голова благодійного фонду «Ніжен» Микола Шкурко та інші.

А також в читальному залі Ніжинської центральної міської бібліотеки відкрилась документально-інформаційна виставка «Пам’ятаємо тую славу», яка присвячена 370 річниці створення Ніжинського полку.


Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини