Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:06:48

Чи стане бюджет громади доступним і зрозумілим?

23.06.2018   12:24Агенцiя

22 червня у прес-центрі «Чиста політика» відбулася підсумкова прес-конференція на тему «Чи стане бюджет громади доступним і зрозумілим?».

На цьому заході представники Центру «Доброчин» і Центру Прав Людини презентували результати діяльності проекту «Новим громадам – нові підходи до бюджетного процесу» і те, як саме забезпечується участь громадян в управлінні місцевим бюджетом в пілотних громадах.

- Сьогодні ми зібралися, щоб підвести підсумки проекту «Новим громадам – нові підходи до бюджетного процесу», адже протягом року ми працювали з 4 пілотними громадами (Сновською, Менською, Кіптівською і Деснянською) разом з владою та громадянами над тим, щоб зробити бюджети ОТГ доступнішими, зрозумілішими та відкритішими, для чого ми проводили тренінги з журналістами (які висвітлювали ці процеси і роз’яснювали громадянам сутність бюджетного процесу громади), також розробили проекти бюджетного регламенту окремо для міських, сільських та селищних ОТГ і протягом півроку проводили зустрічі з громадянами для обговорення проектів бюджетного регламенту (з метою кращого інформування населення про те, що це їхній шанс скористатися можливістю отримати доступ до розподілу коштів місцевого бюджету і до моніторингу за цим), - розпочала прес-конференцію керівник проекту Центру «Доброчин» Наталія Дрозд, - адже бюджетний регламент – це спрощений бюджетний кодекс, де головним є графік узгодження робіт (хто, за що і як відповідає), тобто громада може обрати метод і механізми залучення громадян до роботи через громадські групи або громадські слухання (де будуть вказані чіткі дати й етапи змоги долучитися людям до розвитку ОТГ).

«Варто чітко розуміти, що собою являє бюджет ОТГ, адже це не кошти в сейфі, бо бюджетний процес складний в часі і його варто добре планувати заздалегідь (за рік і більше) згідно правових норм та аналізуючи усі витрати і доходи (для креативних же ідей є бюджет участі з певною сумою коштів), - додала пані Наталія, - тому це зовсім не простий процес, який ми розпочали і готові далі надавати громадський супровід, в тому числі й співпрацювати із зацікавленими активістами та ЗМІ з метою знаходження певного балансу між громадою і владою».

- В згаданому проекті було цікавим те, що ми співпрацювали з 4 різними громадами (села, селища і міста), де є свої особливості та різні типи мислення людей (наприклад, у Менській громаді люди налаштовані більш амбіційно і запропоновані зміни чомусь зустрічали з недовірою), але взагалі громадяни зустріли добре наші проекти бюджетних регламентів і вони знаходяться на фінальній стадії, хоча й у міських ОТГ з їхньою великою територією досить велике навантаження припадає на депутатський корпус та міську раду, що ускладнювало співпрацю (іноді це було дещо заполітизовано), - розповів експерт Чернігівського Центру Прав Людини Олександр Підгорний, - варто відмітити приємний факт присутності журналістів на наших тренінгах, котрі висвітлювали все у місцевій пресі, що було своєчасним і цікавим, хотілося б більше бачити зацікавлених представників фінансових управлінь і відділів, але все одно проект пройшов вдало, бо у двох ОТГ маємо вже прийняті бюджетні регламенти (в інших двох вони на розгляді), а наша Чернігівщина лідирує в процесі прийняття бюджетних регламентів, які вже прийняті в 12 містах регіону.

«Хочу відмітити, що новоствореним громадам дійсно важко сьогодні працювати через велике навантаження (фінансове, адміністративне, правове) в умовах децентралізації, адже будь-якому лідеру ОТГ необхідна підтримка і розуміння населення, - додав пан Олександр, - але їх має втішати те, що маючи бюджетні регламенти і затвердивши статути, вони отримують можливість співпраці з європейською спільнотою та змогу залучення закордонних інвесторів».

На питання ж про факти недопущення громадян на сесії районних рад було надано відповідь, що це залежить від місцевого регламенту і є можливість подати заздалегідь заяву на присутність на сесії чи оскаржити це в судовому порядку.

А взагалі інші нагальні теми та питання стосовно відповідності життєвих реалій нормам права ще будуть озвучені згаданими вище представниками громадських організацій, тож слідкуйте за офіційними анонсами.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини