Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:28:16

Хутірна медицина Семенівської ОТГ. ВІДЕО

11.06.2018   13:11

Наша команда проїхала 400 км. дорогами Семенівщини, щоб дізнатися, як проходить медична реформа у найбільшій за площею об’єднаній територіальній громаді Чернігівщини. Як кампанія «Лікар для кожної сім’ї» впливає на роботу місцевих лікарів? Як проходить фінансування медицини в громаді?

Семенівська громада утворилася наприкінці 2017 року. Із того часу вся первинна ланка медицини знаходиться в її комунальній власності.
Зараз на території ОТГ знаходиться 5 амбулаторій (4 з яких належать їхній громаді, і 1 – Холминській ОТГ) та 23 ФАПи. Із всіх фельдшерсько-акушерських пунктів 17 є малопотужними, тобто кількість мешканців у радіусі 7 км. сягає менше 300 чоловік. Таїса Іваненко, головна лікарка первинного ЦНМСД, розповіла, що вони планують об’єднувати 2 малопотужних ФАПи в 1.Хоча проблема не тільки в малій кількості пацієнтів, а й у нестачі медпрацівників та фінансів на утримання таких установ.

«Субвенцію держава повинна була дати на 6 місяців, тому що йде реформа. По факту, її вистачило на 3 місяці», – говорить Сергій Деденко, голова Семенівської ОТГ. На первинку з державного бюджету виділили 2 млн. 445 тис. грн. Цих грошей виявилося недостатньо: 1 млн. 646 тис. грн. довелося дофінансовувати з місцевого бюджету, з яким у Семенівській громаді й так великі проблеми. Громаді не вистачає 8 млн. грн. для того, щоб до кінця року виплатити заробітну плату з бюджету ОТГ.

Розпочалася кампанія «Лікар для кожної сім’ї» 2 квітня 2018 року. Населення Семенівщини почало укладати декларації з місцевими медиками. Наразі близько 5300 чоловік (із 17000 зареєстрованих в ОТГ) визначились у кого б вони хотіли лікуватися. Зараз медичні заклади громади налічують 9 лікарів загальної практики, із них 2 педіатри.

Для зареєстрованого населення Семенівщини такої кількості медиків буде цілком достатньо, але проживає на території тергромади людей менше, ніж зазначено на паперах. То чи потрібна така кількість лікарів, чи, можливо, з цією роботою справиться й менший колектив медиків, буде зрозуміло наприкінці року. Це покаже загальна кількість підписаних декларацій, для укладання яких лікарі повинні кожного свого пацієнта ввести в електронну систему. Від кількості укладених декларацій залежить фінансування медичної галузі Семенівської ОТГ.

Самі ж працівники лікарень говорять, що після цієї реформи у роботі сільської медицини майже нічого не змінилося. «Ми називалися раніше  терапевтами, але ми були сімейними лікарями з 1985 року, так і залишились» – розповідає Ганна Короткова. Вона працює сімейним лікарем в Погорільській  амбулаторії 33 роки.

Перший етап реформування медицини стосується зміни системи фінансування, саме тому на практичну частину вона впливає  опосередковано.

Громадське.СN та Ксенія Заворотна

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини