Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:26:21

Короїди загрожують лісопарковим зонам Чернігівщини та України: пошуки шляхів боротьби із шкідниками дерев продовжуються

05.06.2018   08:21Агенцiя

4 червня в обласній раді відбулося чергове засідання робочої групи з пошуку шляхів врегулювання критичної екологічної ситуації щодо ураження верхівковим короїдом соснових насаджень на території Чернігівської області, яку провів її керівник Юрій Карпенко – завідувач кафедри екології та охорони природних ресурсів Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Тараса Шевченка.

В ході робочої зустрічі її учасники не лише обговорили порушені проблемні питання, підвели підсумки вже певних напрацювань у цьому напрямку, але й намітили подальші дії щодо вирішення існуючої наболілої екологічної проблеми.

Одним із результатів є те, що депутати обласної ради прислухалися до попередніх пропозицій робочої групи та рішенням тринадцятої сесії обласної ради сьомого скликання від 24 травня 2018 року «Про внесення змін до переліку видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2018 рік» №6-13/VII виділили на проведення заходів із впровадження інтегрованих методів захисту лісу від стовбурових шкідників в РЛП "Ялівщина" Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації 199 тисяч гривень. І це вже був певний поступ вперед. Однак, як було заначено, учасниками засідання, - це лише один із кроків до вирішення порушеної проблеми.

В числі проблемних, учасники засідання обговорили і питання про організацію системних заходів, спрямованих на упередження поширення короїдів в межах соснових насаджень міської території м. Чернігова (РЛП «Ялівщина», заповідне урочище «Святе», Подусівський ліс тощо). А заодно дійшли до висновку, що за перший виділений бюджетний транш необхідно видалити в лісопарку «Ялівщина», насамперед, аварійні (пошкоджені короїдом) дерева; придбати для знешкодження шкідників феромонні пастки; налагодити комунікацію із підприємством Чернігівської міської ради «Зеленбуд» (утилізація пошкоджених короїдом дерев та зараженої ним кори; провести ділову робочу зустріч із спеціалістами ДП «Харківлісозахист», які вже погодилися приїхати в Чернігів» тощо).

А ще одним із рішень робочої групи з пошуку шляхів врегулювання критичної екологічної ситуації щодо ураження верхівковим короїдом соснових насаджень на території Чернігівської області була пропозиція долучити до висвітлення цієї небезпечної для області, так і всієї України, де лісиста місцевість потерпає від верхівкового короїда не менше, чим у сусідніх державах, якнайширше коло представників засобів масової інформації, які своїми проблемними матеріалами повинні підключати до вирішення згаданої природної біди щонайширше коло місцевої громади. Якщо до цього підключаться засоби масової інформації та мовчатимуть про це екологічне лихо, то національне лісогосподарство, не зважаючи на те, що лісівників упереджують та підозрюють у корупції з продажів лісоматеріалів, зберегти наші багатющі лісонасадження допоможе лише велика громадська сила і такі ж спеціалізовані робочі групи, що працюють при місцевих органах представницької та виконавчої влади.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини