Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 22:45:49

У пожежонебезпечний період головне – координація дій всіх служб

05.05.2018   10:53Агенцiя

Заходи запобігання масовим пожежам та стан підготовки місць масового відпочинку на водних об’єктах обговорили учасники засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке провів Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко 4 травня.

У засіданні, що проходило в режимі відеоконференції, взяли участь заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Сергій Сергієнко, керівники задіяних обласних підрозділів та служб.

– Ще 30 березня ми розробили конкретний план заходів, яким передбачено створення 8 регіональних центрів оперативного реагування, що працюватимуть по всій Україні. До них залучені 11 тисяч одиниць техніки та 22 тисячі особового складу. Також визначили найбільші зони ризику виникнення пожеж під час літнього періоду — це Чернігівська, Закарпатська, Харківська і Одеська області, – повідомив Геннадій Зубко.

Серед найбільш небезпечних зон – природні екосистеми: ліси, торфовища, сільгоспугіддя. Це стосується й полігонів твердих побутових відходів, стихійних сміттєзвалищ та військових полігонів.

У свою чергу, Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін зауважив, що аналіз поточної ситуації свідчить про формування негативної тенденції до збільшення кількості пожеж у природних екосистемах. У середньому кожної доби в країні фіксується 150 таких пожеж. Крім того, він звернув увагу на загоряння на полігонах твердих побутових відходів та стихійних сміттєзвалищах, яких з початку року зафіксовано вже 170 випадків.

– Оперативний план введений у дію. Тому ще раз наголошую на відповідальності керівників на місцях і особливо тих державних підприємств, які повинні в умовах підвищеного стану пожежонебезпеки посилити превентивні заходи. Необхідно забезпечити чітку координацію всіх служб, — підкреслив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

Також Геннадій Зубко звернувся до органів місцевого самоврядування – провести першочергово інвентаризацію місць масового відпочинку біля води, засобів безпеки, координацію підрозділів Нацполіції і територіальних органів ДСНС, які займаються рятуванням людей.

– До початку сезону дуже небагато часу, тому органи місцевого самоврядування мають обладнати і збільшити місця масового відпочинку на водних об’єктах, вжити вичерпних заходів щодо запобігання загибелі на воді і до 1 липня розробити регіональні програми рятування людей на воді у 2018 році, — наголосив урядовець.

Віце-прем’єр-міністр зазначив, що ця робота має вестись системно. Діяльність ДСНС, Нацполіції і державних органів влади може бути допоміжною. Все інше – це питання громади: визначення зон відпочинку і їх облаштування, проведення рятувальних заходів, обмеження доступу до заборонених територій тощо.

На Чернігівщині місцевими органами виконавчої влади вживаються заходи щодо запобігання виникненню пожежам в екосистемах. Затверджено Комплексний план заходів обласних управлінь, організацій і підприємств, місцевих органів виконавчої влади щодо протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільгоспугідь у весняно-літній період 2018 року .

У березні на території Сновського району проведено командно-штабне тренування органів управління та сил територіальної і функціональних підсистем. Видано доручення голови обласної державної адміністрації щодо попередження виникнення пожеж в природних екологічних системах Чернігівської області .

Фахівцями управління ДСНС України в області проведені перевірки лісогосподарських підприємств щодо їх готовності до пожежонебезпечного періоду.

Аби не допустити розповсюдження вогню з лісових масивів на розташовані поруч населені пункти, проводиться систематичне розчищення сухої трави, чагарників та поновлення мінералізованих смуг.

Для запобігання надзвичайних ситуацій у регіональному матеріальному резерві створено запас паливо-мастильних матеріалів обсягом 20 тонн, що можуть бути використані для пожежогасіння.

Людський фактор і кліматичні умови – це два головних фактори ризику виникнення пожеж. Тому рятувальники закликають громадян бути пильними, дотримуватися правил безпечної поведінки під час відпочинку як у лісових масивах, так і на водних об’єктах.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини