Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:59:45

Олена Білевич – яскравий символ спротиву Чернігова окупації часів II Світової

02.05.2018   11:10

У Чернігові відбувся круглий стіл, присвячений 75-й річниці загибелі Олени Білевич, під назвою «(Не) відомі (не) Герої Чернігівщини».

Ця назва мала на меті привернути увагу учасників заходу і всієї громадськості до сторінок та постатей нашої історії, які заслуговують на гідне вшанування та популяризацію серед молоді нашого краю і, взагалі, всієї України.

Участь у заході взяли заступник Чернігівського міського голови Олександр Ломако, Почесний громадянин Чернігова Герард Кузнєцов, історик-краєзнавець Сергій Горобець, військовослужбовці науково-випробувального центру ЗСУ, воїни АТО, вихованці Академії Державної пенітенціарної служби та Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, керівники та учнівська молодь колегіуму № 11, у приміщенні якого проходив захід.

 Круглий стіл відбувався у День жалоби, оголошений у Чернігові розпорядженням міського голови Владислава Атрошенка на вшанування пам’яті загиблого учасника антитерористичної операції Андрія Лебєдєва, солдата Збройних Сил України.

Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували память Андрія і всіх загиблих захисників України.

Олександр Ломако, вітаючи учасників заходу, нагадав основні факти біографії Олени Білевич та звернув увагу на її неабиякі організаторські здібності - в 17 років ця ще школярка організувала підпільну організацію, якій було мало рівних. До неї входили не лише підлітки, а і дорослі чернігівці, якими керувала молода дівчина. Крім того, діяльність організації підтримували представники окупаційного режиму, що допомогло руху Білевич “Юні патріоти” здійснювати діяльність протягом тривалого часу.

- Важливо відзначити і зв'язок поколінь, які сьогодні боронять країну на сході та їх дідів та бабусь, які протистояли німецькій нацистській окупації в 41-43 роках. І символом цієї боротьби завжди буде Олена Білевич. Ми маємо пам’ятати та шанувати серед нашої молоді і всієї України наших чернігівських героїв. А міська влада сприятиме та підтримуватиме всі можливі засоби їх популяризації: друковані видання, брошури, фільми, - сказав Олександр Ломако.

Також заступник міського голови повідомив, що 7 травня, до Дня пам’яті та примирення та 75-ї річниці загибелі Олени Білевич в Чернігові відбудеться захід міжнародного рівня, щоб гідно вшанувати подвиг чернігівців часів II Світової.
     
Герард Кузнєцов розповів присутнім про свої багаторічні дослідження діяльності чернігівського підпілля у роки війни «Юні патріоти».  У складі цієї підпільної організації діяли 28 молодих людей і 20 дорослих, серед яких були українські націоналісти і, навіть, німецькі антифашисти, які служили у гестапо. Цей рух опору, який зміг протидіяти окупантам впродовж 1,5 років, очолювала Олена Білевич, коли їй було всього 17 років.

 Пам'ять чернігівської патріотки Олени Білевич, жорстоко вбитої окупантами 2 травня 1943 року, гідно вшановується у колегіумі № 11, де колись навчалася Олена Білевич. У Зразковому музеї школи зберігається бюст Олени Білевич, а на будівлі школи – Меморіальна дошка на честь її пам’яті. Також одна з вулиць Чернігова носить ім’я цієї патріотки.

І у сучасній війні на сході нашої країни багато чернігівських хлопців, в тому числі й учнів 11 колегіуму сьогодні знову захищають свою країну від агресора, навіть ціною власного життя. 

Одного з сучасних героїв представив всім присутнім заступник Державного науково-випробувального центру Збройних Сил України підполковник Віталій Куравський. Це герой однієї з книжок, написаних військовими журналістами, учасник АТО, старший солдат В’ячеслав Крючков. Серед його бойових шляхів - оборона гори Карачун (Слов’янськ), рейд по тилах противника на сході країни та інші.

У цьому був основний лейтмотив круглого столу - діалог поколінь.


Прес-служба Чернігівської міської ради
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини