Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:27:34

Тиждень імунізації. Що потрібно знати про вакцинацію

23.04.2018   08:33Агенцiя

23 квітня розпочинається Всеукраїнський тиждень імунізації, який цього року проводиться вже вдруге за ініціативи громадського об’єднання «Батьки за вакцинацію». Його мета — популяризація методу профілактичних щеплень проти дитячих інфекційних захворювань та спростування міфів навколо вакцинації.

Протягом Тижня імунізації в лікувально-профілактичних закладах області будуть проводитися лекції для батьків, тренінги для медичного персоналу, поширюватися інформаційні матеріали щодо необхідності та переваг своєчасного щеплення.

Існує чимало точок зору. Дехто вважає, що вакцинація шкодить здоров`ю дитини і без неї можна обійтися. Безперечно, відмови від щеплень були завжди. І не дивно, що на фоні активізації роботи з імунізації дітей проти кору та краснухи кількість таких відмов зросла.

Варто зазначити, що саме завдяки вакцинації наразі в Україні немає спалахів епідемії хвороб, проти яких здійснюються профілактичні щеплення. Дану ситуацію можна пояснити існуванням колективного імунітету. Тобто коли 95-97% населення країни мають щеплення проти тієї чи іншої хвороби. Якщо ж колективний імунітет менший за 95%, то рано чи пізно кількість хворих наблизиться до епідеміологічного порогу.

За словами заступника головного лікаря Чернігівської обласної дитячої лікарні Людмили Кривець, вакцинація — найефективніший спосіб захисту від інфекційних захворювань. Адже при введенні вакцини захисні сили організму реагують створенням імунітету: антитіла, що виробляються, стають природним захистом проти поширених інфекційних захворювань.

— Не помилюся, якщо скажу: людство живе завдяки імунітету проти хвороб, — коментує Людмила Кривець. — Відповідь на питання — вакцинуватися чи не вакцинуватися — очевидна. Пам’ятайте: епідемічний паротит (свинка) може призвести до безпліддя у хлопчиків, коклюш — до ураження нервової системи, гепатит Б — до цирозу печінки. Вкрай необхідні щеплення від туберкульозу, адже в Україні зараз зафіксована епідемія цього захворювання, яким раніше хворіли тільки ув'язнені і люди з неблагополучних сімей. А ось правець —  чи не найнебезпечніше захворювання взагалі, від якого ліків немає в жодній з країн. Щеплення принесуть тільки користь. Проте за умови, якщо лікар правильно оцінить стан здоров'я дитини та визначить імовірні ризики.

Наразі в області є достатня кількість профілактичних вакцин, графік їхнього введення дотриманий. Як зазначила Людмила Кривець, в Україну загалом та на Чернігівщину зокрема потрапляють високоякісні вакцини.

— Якщо і виникає якась тимчасова реакція на введення препарату, вона цілком природна, бо кожен організм може реагувати по-своєму. Тимчасове підвищення температури до субфебрильної та почервоніння в місті уколу аж ніяк не ставить під сумнів якість введеного препарату. Отже, зволікати з проведенням щеплення не варто. Ваша дитина буде вам за це вдячна, — наголошує заступник головного лікаря обласної дитячої лікарні.

 
За інформацією прес-служби Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини