Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:11:21

Дбати про безпечне газоспоживання - спільний обов`язок газовиків, управителів і споживачів

20.04.2018   09:39Агенцiя

Регулювання взаємовідносин ПАТ «Чернігівгаз» і споживачів в умовах реформування житлово-комунального господарства і газової галузі, і як загалом це впливає на безпеку газоспоживання, - про це 19 квітня говорили в «Чернігівгазі».

Круглий стіл пройшов за участі представників газової компанії, Управління держпраці, соцстраху, соцзахисту та відповідальних за надання житлово комунальних послуг мешканцям Чернігівського регіону.

Останнім часом в українському законодавстві відбулися суттєві зміни в моделі взаємовідносин газорозподільної компанії та споживачів. Основними нормативними актами, якими визначені права та обовязки всіх учасників газового ринку - від облгазу до кінцевого споживача, є Закон України «Про житлово-комунальні послуги», Правила безпеки систем газопостачання та Кодекс ГРМ.

З одного боку, реформи надали співвласникам більше прав та повноважень розпоряджатися майном, з іншого – ускладнили газовикам виконувати обов`язки Оператора ГРМ, які передбачені правилами. Найбільше проблем виникає з планово -технічним обслуговуванням внутрішньобудинкових мереж багатоквартирних будинків. До речі, положення про обов`язкове проведення ПТО було затверджене Наказом № 35 від 30.07.97 р. ДАХК «Укргаз», компанії, яка ліквідована ще в 1998 році.

Власне, цей документ вступає в протиріччя з діючою нормативною базою в частині визначення відповідальних за технічний стан мереж і газових приладів та безпеку користування газом. За новими правилами відповідальність за безпечне газоспоживання і надання доступу до житла покладена саме на власника, балансоутримувача або орендаря. Тому, на думку газовиків, Наказ №35 наразі не є актуальним і має бути переглянутим, або взагалі скасованим. Ще можливий варіант – залишити планове обслуговування виключно в оселях неповносправних та одиноких громадян похилого віку.

«Кодексом ГРМ за «Чернігівгазом» закріплена відповідальність за надійну та безпечну експлуатацію газових мереж. Щоб система функціонувала без перебоїв, компанія має проводити не лише поточні ремонти, а й планове обстеження приладів, перевіряти мережі на герметичність і т.п. Втім, коли ми стикаємося з протидією нашій роботі, виникає питання, чому газовики повинні переживати за безпеку більше ніж самі споживачі? - зауважив головний інженер «Чернігівгазу» Євгеній Денисенко. – І щоб уникати проблем у подальшій співпраці, ми запропонували всім присутнім висловити своє бачення щодо обслуговування мереж».

Окремо зупинилися на питанні культури споживання газу і взаємовідносин споживач-газорозподільна компанія, які останнім часом залишають бажати кращого. Передусім, це стосується забезпечення доступу в оселі мешканців для перевірки стану газових приладів і зняття контрольних показань лічильників. В більшості випадків до непорозумінь, а в подальшому - скарг та відключень призводить саме ігнорування споживачами своїх обов`язків.

«Частіше за все до осель не пускають порушники, що мають борги, передають хибні показання лічильника, або ж самовільно втрутились в систему. На превеликий жаль, в багатоквартирних будинках через несумлінних споживачів страждають їхні сусіди, коли залишаються без газу на більш тривалий період. При цьому балансоутримувачі не в змозі забезпечити доступ до всіх житлових приміщень, як це передбачено в правилах», - поінформував начальник відділу охорони праці та цивільного захисту Андрій Непийвода.

Також в рамках відзначення Всесвітнього дня охорони праці учасники підняли тему безпечної праці та оприлюднили звернення оргкомітету. Враховуючи те, що робота газовиків повязана з підвищеною небезпекою, впровадження комплексу заходів по запобіганню нещасних випадків на виробництві та дотримання нормативно-правових актів є вельми важливим для компанії.

Підводячи підсумки, Євгеній Денисенко підкреслив, що реформа ЖКГ вже стартувала, однак крім доопрацювання підзаконної бази, потрібна ще й практична імплементація. Наскільки правильно вибудується модель взаємовідносин, і щоб вона відповідала інтересам всіх сторін, передусім залежить від організованості та ініціативності самих мешканців.


ПАТ «Чернігівгаз»

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини