Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:23:43

Найбільше в області "доступних ліків" отримали на Сосниччині, найменше з- у Бобровицькому районі

28.03.2018   10:08Агенцiя

З лютого 2018 року Кабінет Міністрів України розширив перелік препаратів, що входять до урядової програми «Доступні ліки», збільшивши його на 20%.

В оновленому переліку 239 препаратів від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми (раніше до програми були включені 198 препаратів), які застосовуються для амбулаторного лікування. Стало більше на 24 препарати від серцево-судинних захворювань, на 14 — від діабету ІІ типу, на 3 — від бронхіальної астми.

До програми включені препарати 48 виробників: 30 іноземних та 18 українських.

Безкоштовно за рецептом лікаря можна отримати в аптеці 47 препаратів з оновленого переліку. Найдешевший з них — «Еналаприл» українського виробництва (від серцевих захворювань), який коштує 4,76 гривні, найдорожчий, вартістю 878,54 гривні — «Пульмікорт» шведського виробництва (від бронхіальної астми).

Вартість цих препаратів повністю компенсує держава, їх надають безкоштовно, за інші препарати пацієнт здійснює доплату. Гроші за надані громадянам ліки за цією програмою держава перераховує аптечним закладам.

На 2018 рік на «Доступні ліки» для жителів Чернігівщині було виділено понад 26 мільйонів гривень державної цільової субвенції. Станом на 15 березня виписано 146 647 рецептів на ліки, вартістю майже п’ять мільйонів гривень. Середня вартість рецепта склала 44,19 гривні.

Найактивніше можливостями програми послуговуються у Сосницькому районі — використано 130,78% призначень на перший квартал, у Варвинському — 99,97% та у м. Чернігові — 94,49%. Найменше виписано «доступних ліків» у Бобровицькому (35,46%), Ніжинському (43,57%) та Городнянському (44,26%) районах.

В області постійно зростає кількість аптек, залучених до реалізації програми: якщо у січні цього року їх налічувалося 142, то у березні — вже 151. При цьому у Семенівському, Срібнянському і Талалаївському районах у впровадженні програми беруть участь лише по одній аптеці.

За розрахунками Управління охорони здоров’я ОДА, найкраще співвідношення кількості населення та числа задіяних у програмі аптек склалося у Корюківському районі: на кожну аптеку-учасника програми там припадає 3822 людини, у Куликівському районі — 4191 людина, у м. Ніжині — 4412. Натомість у Семенівському районі до такої аптеки мають звертатися 17747 осіб, у Бобровицькому — 16360, у Борзнянському — 15635.

Реалізація урядової програми «Доступні ліки» в області триває.


За даними Управління охорони здоров’я ОДА

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини