Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:06:37

В Чернігові будують чергову скандальну багатоповерхівку

21.03.2018   14:01

Вже декілька місяців у Чернігові на вулиці Київська, 4, що навпроти торгового комплексу «Мегацентр», тривають будівельні роботи. Зовсім скоро на цьому невеликому клаптику землі, де досі стояв старий дерев’яний одноповерховий будинок площею в 30 квадратів, має з’явитися 16-поверховий велетень з підземним паркінгом.

Жителі сусідніх «хрущовок»-п’ятиповерхівок б’ють на сполох. Люди переконані, що це будівництво протизаконне. Більше того, вони стверджують, що через це будівництво їхні будинки можуть взагалі зруйнуватися.

Будівельні роботи за цією адресою розпочалися 19 грудня зі встановлення високого паркану навколо території покинутого дерев’яного будиночка. Забудовником виступає будівельна компанія «Основа-буд 7» – саме їй міська рада виділила цю ділянку землі. В міському управлінні архітектури і містобудування запевняють, що всі норми дотримані, немає жодних проблем. Не вбачає незаконності в свої діях і керівництво компанії. Більше того, там стверджують, що перед початком робіт були проведені всі необхідні експертизи і взяті дозволи зі всіх відповідних установ. Незадоволення і побоювань мешканців сусідніх п’ятиповерхівок забудовник не розділяє, стверджуючи, що кожного разу, коли починають нове будівництво, стикаються з подібними протестами.

«По цьому будівництву немає жодних проблем, – пояснює керівник «Основа-буд 7» Роман Герасименко. – Тож і переживати жителям сусідніх будинків не треба. Ми не раз стикалися з незадоволенням жителів та активістів міста, коли починали свої будівництва. Саме по цьому об’єкту до нас зверталися активісти, які протестували проти забудови. Ми їм надавали всі дозвільні документи. Зі свого досвіду можу запевнити, що після завершення будівництва, після того, як ми обладнаємо територію навколо цього будинку, дитячі майданчики, зробимо освітлення і встановимо відеоспостереження, ці жителі ще й подякують нам. Тому я вас запевняю, немає жодних підстав для занепокоєння».

 
В ЖЕКу проти такого будівництва

На жаль, такої впевненості не розділяють ні місцеві жителі, ні керівництво ЖЕКу. Адже  переконані, що проблеми є, і досить великі. І це будівництво порушує чимало норм.

«У нас отримували лише дозвіл на тимчасове огородження парканом, який компанія кожного місяця вчасно продовжує. Це все, що входить до нашої компетенції, що буде будуватися ми знаємо лишень з чуток і розповідей жителів, – говорить начальник ЖЕКу №1 Денис Куценко. – На жаль, керівництво компанії не враховує той факт, що в цьому місці не можна бувати такий високий будинок. Ця будівля створить зону вітрового підпору, що є небезпечним для жителів найближчих будинків по проспекту Миру 45,47 і вулиці Київська. 5. Адже підігрів води в них здійснюється газовими колонками. А згідно з правилами безпеки експлуатації цих колонок, забороняється так близько будувати багатоповерхові споруди та навіть висаджувати високорослі дерева. Якщо ми від запланованого будівництва умовно проведемо пряму під кутом 45 градусів, то отримаємо зону вітрового підпору, в яку потрапить частина квартир сусідніх будинків. Як результат – буде порушена робота димовентиляційних каналів, що може призвести до надзвичайних ситуацій, наприклад, задухи чадним газом людей тієї квартири, яка потрапляє під цю зону ризику. На жаль, у нас про це ніхто не питав. Я переконаний, що в тому місці не можна будувати такий високий будинок. Це не тільки порушує норми, які обговорювалися вище, а ще й, як на мене, він зовсім не вписується в архітектуру навколо. Адже поруч «хрущовки», обласна рада та бібліотека Короленка, найвищий будинок – 9-поверхівка на П’ятницькій, а тут з’явиться 16-поверхова «свічка»… До того ж, там вже є наглядний приклад подібної архітектури – скелет довгобуду, який, до речі, значно менший 16-поверхівки. Та це лише моя суб’єктивна думка. В нас є відповідні органи, які мали б про це подумати».

 

Чи витримають 5-поверхівки будівництво?

П’ятиповерхові будинки на проспекті Миру 45 і 47, розташовані в декількох метрах від будівництва 16-поверхівки, справді можуть постраждати від цього будівництва. А найбільш небезпечним є будівництво підземного паркінгу. Адже перші поверхи цих двох будинків вже давно зайняті ресторанами та магазинами. Під час їх облаштування там позносили стіни, серед яких багато було несучих. Тож через вібрації та зсуви ґрунту вірогідність того, що ці 5-ти поверхові будинки можуть впасти, досить висока. З не меншою вірогідністю можуть потріскатися і стіни цих «хрущовок».


Марія Пучинець

http://zemlyaivolya.net/news/v_chernigovi_buduyut_chergovu_skandalnu_bagatopoverhi.html

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини