Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:59:50

Аби поховати людину, що померла своєю смертю, дозвіл суду не потрібен. ВІДЕО

17.03.2018   10:01Агенцiя

Аби поховати людину, що померла своєю смертю, дозвіл суду не потрібен. В силу вступили зміни до Кримінально-процесуального кодексу, що стосуються проведення судово-медичних експертиз.

Звернутися до суду слідчий має задля проведення розтину покійника тоді, коли справа кримінальна, людина померла насильницькою смертю. Слідчий збирає докази і подає до суду клопотання. Далі у судді від 1 до 5 днів на прийняття рішення. На практиці можуть збільшитися терміни, протягом яких тіло, по якому є кримінальне провадження,  буде видано на поховання.

Хоронити за рішенням суду тих, хто помер своєю смертю, в Україні не будуть. Законодавчі новації, що вступають в дію з 15 березня, стосуються лише випадків, коли є підозри про насильницьку смерть. Раніше за актом до судмедекспертів слідчий звертався самостійно. Відтепер – через суд. Пояснює прес-офіцер Чернігівського відділу поліції, Наталія Човпило.

«Слідчий чернігівського міськвідділу поліції з погодженням з прокурором виходить з клопотанням до суду щодо прове дення судово-медичної експертизи  слідчий суддя або суд виносить ухвалу про проведення судово-медичної експертизи трупу».

Катерина Мороз   — слідчий суддя Новозаводського районного суду

«Випадки, коли немає ознак насильницької смерті чи підозри будь-якої , порядок щодо виклику лікарів, виклику поліції, отримання дозволів на поховання  і отримання лікарських свідоцтв він не змінився».

У Новозаводському суді Чернігова розглядатимуть усі клопотання слідчих. За місцем реєстрації обласного управління поліції. Суддя Катерина Мороз пояснює, дозвіл суду на проведення експертизи потрібен у випадку, коли відкрито кримінальне провадження. У слідчого судді є 5 діб прийняття рішення.

Катерина Мороз  — слідчий суддя Новозаводського районного суду м.Чернігова

«В певних випадках слідчий і прокурор зобов’язані звернутися до слідчого судді. Це у випадках коли необхідно встановити причину смерті і тяжкість та характер тілесних ушкоджень».

У суді вже прогнозують збільшення навантаження. В штаті чотири слідчих судді. За минулий рік розглянули 3600 проваджень, ще 500 — з початку цього року.

Катерина Мороз  — слідчий суддя Новозаводського районного суду м.Чернігова

«Всі клопотання слідчих, які віднесені до ГУНП в Чернігівській області будуть розглядатися в Новозаводському районному суді. Всі підрозділи, а їх області ще 23, це структурні підрозділи ГУНП, вони також будуть звертатися до Новозаводського районного суду. Чотири судді будуть розглядати усі клопотання по Чернігівській області. Це буде навантаження. Але ніхто з слідчих судів не буде порушувати терміни розгляду цих клопотань».

Поки суддя приймає рішення, небіжчиків прийматимуть у морги. На це дозвіл суду не потрібен.

Ігор Потаперко – начальник КП «Чернігівське обласне бюро судово-медичної експертизи»

«Зазвичай можемо забезпечувати 20 місць, при необхідності може бути збільшено до 50. Є мобільні спеціальні стелажі. Маємо достатньо місць для зберігання тіл померлих і жодних проблем наразі немає. Якщо і будуть якісь затримки не з нашої вини, а поки будуть прийматися рішення, безперешкодно будуть зберігатися тіла у морзі».

По Чернігову Судмедбюро проводить п’ять-шість експертиз трупів на день, буває і до десяти. Серед них тих, що стосуються криміналу — до 20 на місяць. Судово-медична експертиза триває місяць. Тіло віддається на поховання після завершення розтину.


Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини