Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:48:28

70% населення Новозаводського району Чернігова охоплені різними видами соціальних послуг

07.03.2018   11:40

Більше 60 видів соціальних послуг надає Управління праці та соціального захисту населення Новозаводської районної у м. Чернігові ради. Ними охоплено в районі 70% населення. Про це на розширеній міській нараді розповіла начальник управління праці та соціального захисту населення Новозаводського району Ірина Марчук.

Управління реалізує державні та місцеві програми соціального захисту населення, підтримку малозабезпечених громадян району, пільгових категорій, осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, сімей з дітьми, осіб з інвалідністю.

На виконання заходів, направлених на соціальний захист та соціальне забезпечення окремих категорій громадян району у 2017 році за рахунок бюджетних коштів усіх рівнів спрямовано 444,9 млн грн, що на 36,3% більше ніж у 2016 році.

Упродовж  останніх років найбільша питома вага у фінансуванні – це, як раз  кошти, що направлені на відшкодування житлових субсидій. І хоч кількість отримувачів субсидії суттєво не змінилась, сума їх нарахувань зросла;  причиною цього є збільшення тарифів на житлово – комунальні послуги.

На даний час в районі житлові субсидії отримує 27890 сімей, що в порівнянні з 2014 роком у 8 разів більше. Уперше за призначенням житлової субсидії звернулися більше 2,5 тисяч сімей.

Загальна сума призначених субсидій за рік складає 269,5 млн грн.

На сьогодні середній розмір субсидій у неопалювальний період становить 265,6 грн, в опалювальний період - 1541,4 грн.

Законодавство передбачає автоматичне подовження житлової субсидії на наступний термін. У той же час, не подовжується субсидія при наявності простроченої понад два місяці заборгованості зі сплати комунальних послуг. У разі погашення заборгованості або реструктуризації боргу, за заявою особи субсидія поновлюється.

З метою удосконалення програми житлових субсидій Урядом вжито відповідні заходи, зокрема проведено монетизацію залишків невикористаних субсидій на оплату опалення в обсягах до 100 куб. м природного газу та 150 кВт/г електроенергії.

Для виплати коштів, згідно з даною програмою, від громадян району упродовж липня-серпня минулого року отримані 4470 заяв та виплачені 2,9 млн грн.

Крім того, організаціями – надавачами комунальних послуг проведені розрахунки невикористаних сум субсидій, які повертаються до бюджету за невикористане газопостачання, водопостачання, централізоване опалення. У 2017 році повернуто до бюджету 36,1 млн грн,  у 2016 - 60,3 млн грн.

У районі проживає 32 тисячі пільговиків різних категорій. З них пільгами на оплату житлово-комунальних послуг користуються 4561 особа, а з членами сім’ї – це  9 тисяч осіб.

Сім’ям, які оформили субсидію, не надаються пільги по оплаті комунальних послуг. Тобто, особі надано право вибору – або пільга, або житлова субсидія. За 2017 рік підприємствами нараховано пільг на суму 26,9 млн грн.

За  надані пільги та субсидії управлінням проводяться розрахунки з 64 підприємствами, які надають житлово-комунальні послуги, в тому числі 19 ОСББ.

З січня цього року запроваджено наступний крок монетизації субсидій і пільг в частині проведення розрахунків з такими підприємствами, яка буде відбуватися у 2 етапи:

Перший  етап (перехідний) передбачає монетизацію пільг і субсидій на всі види внесків ОСББ, які охоплені чинною системою соціального захисту.

Органи соціального захисту населення щомісячно до 10 числа самостійно розраховують розмір пільги та субсидії за попередній місяць для мешканців будинків, у яких створені ОСББ та ЖБК. Розрахунки проводяться, виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право, членів сім’ї, на яких поширюється пільга, та з урахуванням встановлених державних соціальних нормативів, а також розміру відповідних внесків. Перерахування коштів за надані пільги та субсидії здійснюється на поточні рахунки ОСББ та ЖБК. При перерахуванні коштів органи соціального захисту населення будуть надавати ОСББ та ЖБК списки пільговиків, за яких перераховано кошти за надані пільги.

Другим етапом повинен стати випуск спеціальних банківських карток, на які будуть зараховуватися пільги і житлові субсидії  готівкою.

21 лютого 2018 року Урядом прийнято рішення про внесення змін до деяких постанов, якими врегульовано питання порядку фінансування пільг та субсидій. На даний час постанова знаходиться на доопрацюванні в Секретаріаті КМУ.

Одним із важливих напрямків діяльності управління є призначення державних соціальних допомог.

Державну  соціальну допомогу умовно можна поділити на два блоки: перший – допомога, яка направлена на соціальну підтримку сімей з дітьми, другий – надається особам з інвалідністю.

Питання захисту прав дітей на сьогодні є одним із пріоритетних напрямків державної політики. Жодна дитина не позбавлена уваги.

У минулому році отримали державну соціальну допомогу 8,5  тисяч  сімей з дітьми на загальну суму 97,5 млн грн.

Найчастіше до управління звертаються із заявами для отримання допомоги при народженні дитини та допомоги малозабезпеченим сім’ям.

Допомогу при народженні дитини отримали у минулому  році 4670 родини, з яких вперше за допомогою звернулась 1051 сім’я.

Розмір державної допомоги під час народження дитини становить 41280 гривень. І ця сума не змінюється залежно від кількості дітей.

З липня минулого року з’явилась можливість звернутися за допомогою при народженні дитини он-лайн з електронною заявою, але обов’язково з цифровим підписом. Це значно скорочує термін отримання коштів.

Державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю отримують 1350 осіб, з них - 532 дитини з інвалідністю, що  на жаль, у порівнянні з 2016 роком більше на 10%.

З початку цього року призначається ще один, новий, вид державної підтримки – тимчасова допомога особам, які досягли пенсійного віку, але не набули права на пенсію.

Різні види допомог і компенсацій отримує 3221 особа, постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи. Видатки на соціальний захист постраждалих громадян у минулому році становили 8,6 млн грн, в тому числі за рахунок Державного бюджету 8,4 млн грн, за рахунок обласного бюджету 286,7 тис. грн.

З жовтня 2014 року управлінням ведеться Єдина інформаційна база даних осіб, які перемістилися з районів проведення антитерористичної операції та тимчасово окупованих територій. На даний час в районі проживає 797 переміщених осіб, з них 350 пенсіонерів та осіб з інвалідністю, 268 – працездатні особи, 179 дітей.

247 сімей з внутрішньо переміщених осіб отримують грошову допомогу для покриття витрат на проживання.

Управління проводить роботу з виплати ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань щорічної разової грошової допомоги до 9 Травня. 

Ще одним пріоритетом у напрямі модернізації державних соціальних програм є реформування системи пільг шляхом  забезпечення принципу «гроші ходять за людиною».

Ця  робота  розпочата ще у 2016 році, коли була проведена виплата грошової компенсації на забезпечення житлом учасників АТО. Саме це свідчить про надання громадянам послуг на якісно новому рівні.

У минулому році запроваджено компенсації за санаторно-курортне лікування осіб з інвалідністю, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, та учасників АТО. З  2018 року за таким же принципом організовано направлення учасників АТО на психологічну реабілітацію.

У планах на цей рік - це впровадження урядових програм по монетизації пільг та субсидій, організація надання соціальних послуг за принципом «гроші ходять за людиною», виконання інших програм соціального захисту.

Вже прийняті рішення щодо створення Центру соціальних та інших адміністративних послуг у форматі «Прозорий офіс». Реалізація даного проекту створить зручні умови для отримання комплексу соціальних та адміністративних послуг громадянами.

 
Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини