Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 11:50:11

Поліція закликає молодь розказати старшим родичам про шахраїв

03.03.2018   10:40Агенцiя

Шахраї на Чернігівщині працюють напливами: то дурять по декілька осіб на день, то тижнями мовчать, щоб суспільство призабуло про їхню діяльність. Зазвичай на гачок шахраїв потрапляють літні люди, тож поліція Чернігівщини закликає молодь проінформувати своїх старших родичів про найпопулярніші схеми.

Лише за останній тиждень поліція зафіксувала близько десяти випадків видурювання грошей у громадян, що мешкають в Чернігівській області. Шахраям вдалося «заробити» від 5 тисяч гривень до 4 тисяч доларів. Для цього їм достатньо було лише відпрацювати класичну схему видурювання грошей.

«Алло! Ваш онук побив невідомого і тепер потрібні гроші, щоб зам’яти конфлікт». Завдяки цій фразі шахрай видури у жінки 1940 року народження 800 євро, 100 доларів та 5 тисяч грн. У жінки 1935 року шахраї видурили 4 тисячі доларів, у чернігівки 1937 року – 10 тисяч гривень. Гроші жінки віддали у руки посередникам.

Це найпоширеніший вид шахрайства. Схема його проста, але вирішальними тут є фактори несподіванки та гра на емоціях потерпілого. Шахраї дзвонять вам на мобільний, як правило, увечері або вночі (номер набирають найчастіше наздогад). Якщо відповідає жінка, починається словесна атака. Питають, чи є син (чоловік, онук), якщо відповідь позитивна, то «голос» повідомляє, що він затриманий працівниками полції або потрапив в яку-небудь біду (сюжет може бути найрізноманітніший).

Якщо жінка починає нервуватися, розпитувати подробиці, шахрай тріумфує - жертва «на гачку». Аферисти - хороші психологи, вони не дають людині вийти зі стресової ситуації, ведуть діалог так, що потерпілі погоджуються допомогти родичеві і слухняно виконують поради «доброго» посередника. Інколи шахраї просять не відключати телефон, щоб позбавити людей можливості передзвонити родичам і з'ясувати справжню картину. А інколи міняють голос і представляються родичами.

Тож, щоб не стати жертвою таких шахраїв, треба слідувати наступним правилам:

1. Перш за все, не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів.

2. У таких випадках ніколи не називайте своїх близьких на ім'я. Попросіть людину, яка представилася працівником міліції, назвати прізвище, ім'я, по-батькові і дату народження затриманого родича. Практично в 100 відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють і ваш номер набрали шляхом випадкового набору.

3. Уточніть в якому саме відділі міліції знаходиться ваш син або родич, після чого передзвоніть в міліцію (телефон чергової частини «102») і перевірте інформацію, що є у вас.

4. Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати те, що трапилося.


Сектор комунікації поліції Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини