Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:27:38

Безпечний мир - це сильні державні інститути та ефективна політика щодо майбутнього окупованих територій, - підсумки громадського марафону

01.02.2018   08:38Агенцiя

30 січня у Чернігові відбулося відкрите обговорення на тему «Безпечний мир для України: людський вимір», яке організувала команда громадського марафону #Навіщо_Нам_Бути_Разом?

Партнерами заходу виступили громадські організації «Єдиний волонтерський центр. Чернігів», «Центр допомоги. Чернігів» та чернігівський підрозділ «Об’єднання добровольців». Проводив дискусію журналіст Андрій Куликов.

Учасники АТО, волонтери, громадські активісти та експерти спробували дати відповідь на питання «Що таке безпечний мир?», а також обговорити його умови та визначити зв'язок з двома іншими ключовими поняттями - деокупацією та реінтеграцією Сходу і Криму.

На думку політолога Олесі Яхно, безпечний мир неможливий без усвідомлення причин зовнішньої агресії проти України та протидії ним. Політолог переконана, що компроміс з агресором не припустимий: навіть якщо ми підемо на певні поступки Росії, вона не відмовиться від ідеї руйнування незалежної України - лише вдасться до інших засобів.

З нею погоджується Олег Саакян з «Єдиного координаційного центру. За його словами, одним з проявів гібридної агресії є те, що частина громадян досі не усвідомлює: війна йде за наш суверенітет, й саме тому вона охоплює не тільки Схід.

Отже, важливою складовою безпечного миру є успішне протистояння інформаційним атакам. Виконавчий директор Центру соціальних досліджень «Софія» Володимир Лупацій відзначив, що прикладом потужної інформаційної провокації є розподіл українців на прихильників умовних «партії війни» і «партії миру». «Ніхто не налаштований на війну до останнього солдату. У той самий час ніхто не прагне миру будь-якою ціною, наприклад, шляхом капітуляції», - підкреслює експерт.

Безпечний мир неможливий без боротьби за «розум та душі» людей, які сьогодні залишилися на окупованих територіях. З ними «попрацювала» не тільки російська пропаганда, але й українські політики, які свого часу гуртували електорат навколо «регіонального егоїзму» та міфів про «самодостатній Донбас».

«Треба вже зараз думати про людей, яких ми забираємо до себе в хату», - наголосив Геннадій Обушний з ГО «Єдиний волонтерський центр. Чернігів». Волонтер переконаний: спочатку окуповані території потрібно повернути до правого поля України, а потім поступово (тобто не відразу) відновлювати демократичні процедури.

Більшість учасників обговорення дійшли згоди у тому, що безпечний мир - це сильні державні інститути і така національна політика, яка чітко окреслює перспективи розвитку всієї України, включаючи Донбас і Криму.

Експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко вважає: реінтеграція - це насамперед стратегічне бачення майбутнього окупованих територій, яке дозволить людям зрозуміти, що і як буде після деокупації. При цьому важливо визначити так звані «червоні лінії»: кого судити як колаборантів, а кого - амністувати.

Запорука безпечного миру - люди, які пов’язують власні життєві перспективи з Україною. Наталія Воскресенська з ГО «Ініціатива «Активні громадяни», яка започаткувала проект «Культурний десант» для популяризації українських кіно, музики та літератури на Сході, покладає надію на дітей. Вони налаштовані проукраїнські навіть тоді, коли їхні батьки «мріють про повернення Радянського Союзу».

Натомість інші учасники наполягають: одного патріотизму замало. На думку Світлани Здор, яка представляє чернігівський підрозділ «Об’єднання добровольців», держава має виконати свої обов’язки по відношенню до тих, хто виконав свої, а саме - добровольців і військових. За словами Світлани, близько 30% учасників АТО виїжджають за кордон на заробітки, щоб забезпечити гідне життя собі і своїм сім’ям.

Україна наразі має свої «внутрішні фронти». Від того, наскільки успішно ми зможемо подолати корупцію, реформувати медицину і освіту та запровадити справедливу систему соціального захисту також залежить, чи буде мир у країні дійсно безпечним.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини