Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 10:55:31

Освітній проект для мультибатьків підбиває підумки

19.12.2017   13:35Агенцiя

Соціальний освітній проект «Ми чи «Я і Я»? Батьки двійнят у пошуках відповіді» згуртував однодумців, дав батькам впевненість у своїх силах, став для них своєрідною школою, допоміг переосмислити деякі складні моменти у вихованні, а також виконав благородну місію – зібрав допомогу для чернігівської родини, в якій виховуються двійнята підліткового віку з ДЦП.

Про це розказали журналістам організатори та партнери проекту «Ми чи «Я і Я»? Батьки двійнят у пошуках відповіді» на підсумковій прес-конференції, що пройшла в центрі розвитку «Орігамі».

- Я мама двійні, у мене два хлопчика, яким по два роки, - представилася Ольга Рись, засновниця блогу СheTwins і керівниця проекту «Ми чи «Я та Я». – Десь рік тому ми зібралися невеличкою компанією з іншими батьками і вирішили, що могли б зробити цікавий і корисний проект для мультибатьків Чернігова. Цю ідею підтримали Вritish Council та Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Чернігівської міської ради. Ми почали проводити зустрічі для батьків і спочатку обирали доволі вузькі теми: дрес-код для двійні, про те, як запобігти дитячій істериці, як подорожувати з дітками, але потім розширили рамки й останню зустріч присвятили темі медичної реформи. Нашим експертом виступила доктор Любов Фіалковська. Це було дуже важливо й цікаво! З’ясувалося, що цей проект корисний усім батькам.
-   
Отже, загалом було проведено 8 зустрічей різної тематики. Зазвичай збиралися від 20 до 30 дорослих, які приходили зі своєю малечею. Поки батьки спілкувалися з фахівцями, дітками займалися педагоги центру розвитку «Янголятко». Місце для зустрічей гостинно надав центр розвитку «Орігамі». Всі учасники платили за вхід, гроші складалися в окрему скриньку, і всі зібрані кошти – 5400 гривень - вже передані родині Яковенко, в якій виховується двійня – хлопчик і дівчинка з діагнозом ДЦП, а також підростає третій малюк. «Ці діти дуже приязні, відкриті, щирі. Звісно, вони дуже зраділи неочікуваному подарунку. Сказали, що витратять кошти на реабілітацію в санаторії», - ділиться враженнями менеджер проекту Олександра Павленко. 

- Соціальна складова проекту «Ми чи «Я і Я»? Батьки двійнят у пошуках відповіді» була насправді важливою, але не головною, - зауважує Ольга Рись. – Ми не ставили за мету зібрати велику суму. Ми прагнули об’єднати людей, і я вважаю, що це нам вдалося. Ми насправді стали друзями, у нас є спільні інтереси та з’являються нові ідеї. Наприклад, у серпні цього року ми провели Фестиваль двійнят, і ця ідея народилася під час проекту. Як на мене, це найбільша цінність цього проекту.

Чим був цінний цей проект для громади, батьків, його партнерів?
Олександра Павленко, менеджер проекту: «Я також мама двійні, це хлопчик і дівчинка, їм по чотири з половиною роки. Я навіть не думала, що наші дружні розмови з Олею переростуть у цей проект. В ньому я займалася організаційними питаннями, запрошувала на наші зустрічі людей навіть на вулицях, коли зустрічала батьків з двійнятами. Сьогодні зранку ми відвідали чудову родину, якій вирішили передати зібрані кошти. Ми познайомилися з чудовими дітками, вони зараз у 9-му класі, це хлопчик і дівчинка. Мама Світлана сказала, що вони теж хочуть брати участь у наших заходах. Я думаю, що такі родини не мають бути відокремлені від суспільства, а навпаки. І маємо їм в цьому допомагати».

Лариса Пащенко, директор центру «Орігамі»: «Вдячна, що організатори обрали нас як партнера. Всі зустрічі проходили в нашому центрі, локації змінювалися, формат – також, але це завжди було щире комфортне спілкування. Бувало, що я не знала наперед, якою буде наступна тема розмови, але кожна з них була актуальна, самі зустрічі класно організовані. Я теж мама, щоправда, у мене двоє дітей різного віку, і я також виносила для себе дуже корисну інформацію. Мені було цікаво брати участь у цьому проекті! Сподіваюся на продовження!».

Неля Лавриненко, керівник приватної школи «МудрАнгелики»: «Наші педагоги опікувалися дітками в той час, коли батьки зустрічалися з фахівцями. Для нас це була дуже цікава й важлива практика. Напередодні ми радилися з мамами, чи варто дітей з двійні віддавати в різні групи, чи краще до однієї. В процесі взаємодії виникали як групи двійнят, так і змішані. До нас прийшло розуміння, що хоча ці дітки ззовні однакові чи дуже схожі, але як особистості вони індивідуальні. Хочу відзначити як позитивний момент: ці зустрічі транслювалися онлайн, я могла згодом переглянути, які питання ставили батьки, як відповідали фахівці. Цей досвід залишається з нами, а деякі дітки продовжують відвідувати заняття, чому ми раді».

Варто окремо згадати й подякувати партнерам проекту «Ми чи «Я і Я»? Батьки двійнят у пошуках відповіді»: це Центр дитячого розвитку «Янголятко» (його педагоги організовували дозвілля малюків), журналістка Ірина Сенченко та психолог Жанна Шикунець - модератори зустрічей, Центр «Орігамі», що надавав комфортне приміщення, «Громадське телебачення. Чернігів», що забезпечувало онлайн-трансляцію на сторінці блогу СheTwins у мережі Facebook, портал «Raskachaem! Чернигов», фотографи якого радували учасників заходів фото-звітами, а також «Чернігівському монітору» та медіа-центру «Моє місто» як інформаційним партнерам.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.