Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:10:21

Підтверджено правову позицію прокуратури щодо направлення малолітнього за вчинення суспільно-небезпечного діяння

12.12.2017   11:53Агенцiя

Суд апеляційної інстанції у травні поточного року скасував ухвалу Прилуцького міськрайонного суду в частині застосування до неповнолітнього, який не досяг віку кримінальної відповідальності, примусових заходів виховного характеру у виді передачі під нагляд батьків з обмеженням дозвілля за вбивство з особливою жорстокістю (п. 4 ч. 2 ст. 115 КК України).Суд апеляційної інстанції у травні поточного року скасував ухвалу Прилуцького міськрайонного суду в частині застосування до неповнолітнього, який не досяг віку кримінальної відповідальності, примусових заходів виховного характеру у виді передачі під нагляд батьків з обмеженням дозвілля за вбивство з особливою жорстокістю (п. 4 ч. 2 ст. 115 КК України).

Як встановлено в судовому засіданні, у жовтні 2016 року близько 24 години 13-річний малолітній, на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин, наніс палицею прикутому до ліжка сусіду не менше 20 ударів по різним частинам тіла. Смерть потерпілого настала внаслідок отриманих тілесних ушкоджень.

Прокурором оскаржено рішення суду першої інстанції, оскільки не враховано відповідність застосованого заходу суспільній небезпеці вчиненого кримінального правопорушення (навмисне вбивство з особливою жорстокістю) та особі неповнолітнього, поведінка якої не контролювалася батьками.

Апеляційний суд скаргу обвинувача задовольнив та скасував ухвалу суду першої інстанції, застосувавши до неповнолітнього примусовий захід виховного характеру у виді направлення його до професійного училища соціальної реабілітації терміном на 3 роки.

Водночас представник малолітнього  оскаржив ухвалене рішення до суду касаційної інстанції.

Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ доводи касаційної скарги визнано безпідставними, оскільки істотних порушень кримінального процесуального законодавства чи неправильного застосування закону України про кримінальну відповідальність не встановлено, у зв’язку із чим ухвалу апеляційного суду залишено без змін.    
 


Прес-служба прокуратури Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини