Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 02:34:30

До 73-ї річниці вигнання нацистів із України

30.10.2017   08:31Агенцiя

Наша держава відзначає 73-тю річницю вигнання німецьких нацистів зі своєї території і вшановує воїнів, які ціною неймовірних зусиль повернули тоді на нашу землю мир та надію на краще життя.

Наступ радянських військ на українських фронтах розпочався восени 1943 року. Це був доленосний і трагічний час: у ході наступальних операцій на території України обірвалися життя трьох мільйонів воїнів. Вони були різними за національністю, освітою, походженням, та всіх їх об’єднувало одне — нестримне прагнення перемогти загарбників, щоб повернути людям право на життя й свободу.

Ми глибоко вдячні та низько вклоняємось усім борцям з нацизмом. Серед них тільки у Червоній армії СРСР воювало 7 мільйонів наших співвітчизників (3,5 мільйона з них загинуло), ще понад чверть мільйона вояків — у лавах інших армій антигітлерівської коаліції, в Українській повстанській армії — 100 тисяч бійців. Загалом український народ втратив у тій війні від 8,5 до 10 мільйонів своїх синів і доньок.

Не стала щасливим винятком у тій трагедії і доля Чернігівщини. В області з населенням менше двох мільйонів жителів тільки протягом 1941-го було мобілізовано до лав Червоної армії 10% населення — майже 200 тисяч осіб. Після вигнання нацистських окупантів у 1943 році — ще 167 тисяч осіб. На фронтах війни загинуло 134,5 тисячі наших земляків.

У цілому ж за роки німецько-радянської війни чисельність населення нашої області скоротилася на 506 тисяч осіб. Страшні і непоправні втрати.

Здавалося б, нестерпний біль та масштаби трагедії мають назавжди закарбуватися у людській пам’яті і стати пересторогою від її повторення, та знову знайшлися діячі, що прагнуть переділу Європи, зазіхають на українську територію. І знову українці, а серед них і чимало чернігівців, змушені боронити свою землю зі зброєю в руках.

І вже сучасні герої-нащадки переможців нацизму своєю звитягою, мужністю та патріотизмом дають нам привід пишатися і вірити, що Україна переможе, збереже свою волю, єдність і незалежність та здобуде нарешті мирне і щасливе майбутнє для усіх своїх громадян.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.