Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 03:17:25

Україна як країна самоврядних територіальних спільнот

23.08.2017   10:03Агенцiя

Про досягнення та проблеми створення об’єднаних територіальних громад, шляхи підвищення професійного рівня працівників виконкомів їхніх рад говорилося під час вже традиційної веб-конференції до Дня незалежності України, яку 22 серпня провели п’ять центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів разом із підрозділами Центру розвитку місцевого самоврядування.

До зустрічі у всесвітній мережі долучилися фахівці з Вінницької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Миколаївської та Чернігівської областей, Зокрема, з вітальним словом до присутніх звернувся радник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Валерій Крецул.

Назва конференції, “Україна починається з громади”, – пряме посилання на сполучення двох ідей: громадівської Михайла Драгоманова, що передбачала побудову країни на засадах територіального самоуправління, та незалежності України. Сьогодні – це, фактично, одна ідея.

Фахівці центрів розвитку місцевого самоврядування говорили про ситуацію та специфіку створення громад в своїх областях впродовж 2015–2017 рр. На їхнє переконання громадяни почали усвідомлювати невідворотність змін, вони беруть на себе відповідальність та ініціюють процес об’єднання, незважаючи на наявні труднощі. Одним із позитивних прикладів у діяльності ОТГ є сприяння у налагодженні системи надання безоплатної правової допомоги населенню. Першими відповідні місцеві програми запровадили ОТГ Чернігівської області.

Водночас, як зазначалося під час виступів, відчутне обережне ставлення жителів громад до змін, наявний свідомий чи несвідомий спротив, негативний вплив неврегульованості законодавства, технічні проблеми становлення нових управлінських структур. Зрештою, виконавчі структури нових громад мають продемонструвати більшу ефективність, адміністративну дисципліну, вміння оперативно реагувати на запити та потреби громадян.

Об`єктивні підстави для цього є. Водночас наголошувалося на необхідності просвітницької роботи та нових підходів до підготовки працівників місцевого самоврядування. Вона потребує координації зусиль регіональних центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів і відокремлених підрозділів Центру розвитку місцевого самоврядування.

Таким чином здійснюється спроба перезавантаження всієї системи державного управління в Україні, перетворення нашої держави на країну самоврядних територіальних спільнот. Від результату цієї реформи залежить успішність України.

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини