Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 12:39:05

Стартував проект із посилення децентралізації на Чернігівщині

10.08.2017   11:27Агенцiя

«Залучення громадськості до управління місцевим бюджетом» - таку назву має проект, який розпочинає громадська організація Центр «Доброчин» в пілотних об’єднаних громадах Чернігівської області.

Бюджет є одним з найважливіших фінансових рішень, які приймає місцева влада та який стосується потреб міста та його жителів.

Всі громадяни повинні проявляти принаймні мінімальний інтерес до фінансової політики міста, оскільки мова йде про використання надходжень з податків, які вони сплатили, і, що важливіше, ці рішення вплинуть на їх повсякденне життя.

В Україні немає законів, які забороняють громаді брати участь у формуванні бюджету. Та і далеко не всі депутати знають, що законами встановлено депутатське право формувати і контролювати  виконання бюджету. Якщо громада та їх представники – депутати не долучаються до бюджетної справи, то цим займаються ті, кому це вигідно і хто усвідомлює її важливість.

Реалізація проекту направлена на посилення децентралізації шляхом забезпечення участі громадськості в управлінні місцевим бюджетом через розробку та прийняття Бюджетних регламентів.

Журналісти матимуть можливість посилити свою спроможність висвітлювати бюджетну тематику доступною мовою з метою підвищення обізнаності громадськості про бюджетний процес, планування та управління бюджетами різного рівня. А громадські організації та ініціативні групи підвищать свою спроможність брати участь у прийнятті рішень та моніторингу їх виконання на рівні громад.

Ця діяльність є практичною частиною проекту «Підтримка реформи децентралізації в Україні», мета якого підвищити можливості та навички органів місцевого самоврядування, сприяти підзвітності влади через залучення громадськості задля ефективного впровадження реформи децентралізації в Україні.


Наталія Дрозд, Центр «Доброчин»

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.