Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:46:27

В ході прес-туру до Батуринської ОТГ журналісти на власні очі побачили, як змінюється життя в громаді

09.08.2017   13:07

Батуринська об’єднана територіальна громада офіційно утворилася наприкінці 2016-го. До неї увійшли такі населені пункти, як Батурин, Матіївка, Обірки, Каціри, Прохори, Мости, Шумейкине, Голубів, Лісова Поляна, Лопатин, Веселівка, Бондарівка, Нове Полісся, Городище, Часниківка, Шумин, що відносяться до трьох рад: Батуринської міської, Макіївської й Городищенської сільських.

Чи покращилося у зв’язку з цим життя людей? Це і намагалися з’ясувати журналісти чернігівських і всеукраїнських ЗМІ під час прес-туру, що відбувся 4 серпня за ініціативою Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування (директорка – Ірина Кудрик).

Отже, Батуринська територіальна громада існує вже трохи більш ніж півроку. Очолює громаду Душа Леонід Леонідович. На цей час у громаді проживає 4300 чоловіків, жінок і дітей, у самому Батурині – 2900. Про масштабні здобутки в діяльності громади, напевно, говорити поки що зарано, але певні підсумки півріччя підбити можна. Зокрема, вже зараз до об’єднаної громади мають намір доєднатися деякі села Бахмацького району, бо бачать позитивні зміни. Якщо ці плани реалізуються, громада нараховуватиме близько 5200 жителів, розповів журналістам перший заступник Батуринського міського голови Валентин Потеруха. Загалом жителі краю підтримали децентралізацію, спротиву цьому процесу не було. В ОТГ нині діють відділ освіти, земельний поєднаний з відділом економічного розвитку, є бухгалтерський відділ, працюють головний спеціаліст з юридичних питань і головний спеціаліст з кадрових питань, активну участь у всіх питаннях місцевого самоврядування беруть старости.

Особливістю цієї об’єднаної громади є те, що на її території розташовані Національний історико-архітектурний заповідник «Гетьманська столиця» та мистецький хутір Обирок, тож серед пріоритетних напрямків розвитку – пізнавальний, фестивальний і зелений туризм, а також мале та середнє підприємництво в сфері громадського харчування, організації транспортних послуг, готельного бізнесу (зокрема, журналістів приємно вразив готельно-ресторанний комплекс «Вітрила Маклая» з цікавим музеєм, присвяченим життю мандрівника Миклухо-Маклая), виготовленні сувенірної продукції тощо. Крім того, громада розвиватиме фермерство, зелені технології, виробництво та переробку сільськогосподарської продукції.

Під час прес-туру представники ЗМІ відвідали Національний заповідник «Гетьманська столиця», побачили нову експозицію в Будинку гетьмана в Цитаделі Батуринської фортеці й дізналися, що кількість туристів за це півріччя порівняно з минулим роком збільшилася вже на 6 тисяч. Це переважно відвідувачі з Чернігівщини та Сумщини, є групи з Полтавщини, Київщини й навіть Харківщини, є туристи й з-за кордону, щоправда, їх менше відсотка. Значною популярністю користується виставка «Ясновельможні гетьмани, життя заради України». Це воскові фігури трьох гетьманів, життя яких тісно пов’язане з Батурином: Дем’ян Ігнатович (на прізвисько Многогрішний), Іван Мазепа та Пилип Орлик, виготовлені на замовлення заповідника за спонсорські кошти. До Дня Незалежності в музеї планують встановити воскові фігури ще двох очільників козацької держави: Івана Самойловича та Петра Дорошенка. Розвитку туризму сприяє зручне транспортне сполучення.

Подієвий і зелений туризм у Батуринській ОТГ розвивається значною мірою завдяки  тому, що 10 років тому в селі Обирки оселилося мистецьке подружжя зі столиці Леонід Кантер і Діана Карпенко. На той час там доживали свої літа всього декілька літніх людей, а сьогодні вирує культурно-мистецьке життя, проводяться пленери, кінопокази, форуми, волонтерські табори й заходи для дітей і підлітків, цікаві й навіть унікальні творчі проекти. Зокрема, традиційним став фестиваль «Хліб своїми руками». Всі його учасники мають змогу дізнатися справжню ціну хлібу, адже власноруч сіють зерно, потім жнуть серпами, обмолочують ціпками, мелють борошно й замішують тісто, з якого й народжується хліб. Для цього на хуторі зведено пічку. Учасники фестивалю – творча молодь, студенти, волонтери, підприємці, ветерани АТО з родинами, відомі люди, жителі мегаполісів.

Цього року в Обироку вперше проводився фестиваль «Мама Африка» - унікальний не лише для нашої області, а й для країни. Жати пшеницю й пекти хліб з українцями вперше приїхали темношкірі жителі цього екзотичного континенту. Його метою було подолати стереотипи у сприйнятті одне одного, налагодити комунікацію й більше дізнатися про самобутню культуру народів Африки. В цьому допомагали африканські танці, музика, дегустація національних страв, перегляд фільмів, покази одягу й прикрас, майстер-класи для дітей, дружнє спілкування біля вогнища та під час різноманітних спільних справ. Організатор фестивалю «Мама Африка» режисер, продюсер, мандрівник Леонід Кантер з гордістю розповів, що міжнародній команді волонтерів вдалося створити свято, яке робить людей щасливими. І все це – без алкоголю, тютюну та наркотиків. Переважна частина фестивальних заходів відбувалася просто неба. Концертна сцена розмістилася посеред поля, на кінозалу й виставковий павільйон перетворилися старенькі селянські хати, а для африканського ярмарку були споруджені намети під солом’яним чи очеретяним дахом. Все це нагадувало африканські поселення, які можна побачити в телепрограмах про подорожі чи туристичних журналах. Фестиваль відвідало загалом близько 600 гостей.

Аби на власні очі побачити інфраструктурні перетворення в громаді, журналісти завітали до дошкільного навчального закладу «Дзвіночок» у Батурині. Переконалися: тут зроблено якісний ремонт і комфортні умови. За словами завідувачки закладу Ірини Богомаз, постійну проблему – брак місць у садочках міста вдалося частково вирішити. Ще під час виборчих перегонів нинішній міський голова Леонід Душа пообіцяв, що за рік у Батурині буде діяти дитячий садок, і свого слово дотримав. Щоправда, в частині садочка досі залишається шкільна класна кімната та простора зала, де міська рада проводить зібрання. Тут проходять і деякі шкільні заходи. В перспективі тут можна розмістити ще одну групу для малечі. 

Коли журналісти завітали до Будинку культури, побачили прекрасну залу й комфортні умови для різнопланових культурно-мистецьких заходів. Капітальний ремонт приміщення був зроблений ще за часів Президента Віктора Ющенка, тому вже є потреба в певних косметичних процедурах, але загалом Будинок культури – просторий, привітний, охайний, гарно вмебльований і оснащений. За словами завідувачки Валентини Лось, тут постійно проходять концерти, розважальні заходи для молоді, працюють гуртки художньої самодіяльності.

Маршрут нашого прес-туру пролягав і через Городище, де нині працює старостою Валентина Тишенко. До цієї посади її двічі обирали на сільську голову. Що ж змінилося в громаді після створення Батуринської ОТГ? «Великих перемін поки що нема, але все поступово покращиться, - переконана Валентина Миколаївна. - Важливо, що весь бюджет залишився на місці. Це дало нам змогу переобладнати приміщення, побудоване ще в 1996 році як дитсадок, на сільську амбулаторію. Минулого року за рахунок субвенції з державного фонду замовили технічну документацію. Відбувся тендер на 3 млн. 100 тис., держава виділила 1 млн. 700, інше – то було наше фінансування, встигли провести 70% робіт, цього року закінчуємо переобладнання за рахунок місцевого бюджету. Ще торік встигли закупити стоматологічну установку, за один день підготували всі документи, придбали й оргтехніку для амбулаторії. Запрошуємо на роботу гарного фахівця!».

Квартира для сімейного лікаря площею 120 кв.м з усіма зручностями розташовується в цьому ж приміщенні. Опалюватиметься амбулаторія за допомогою твердого палива. У Городищі діє простора школа, три роки тому сюди ж був переведений дитсадок, створений навчально-виховний комплекс. До речі, минулого року там замінили 70% вікон на більш сучасні й енергоефективні. Голова написала проект й отримала гроші з програми ПРОООН.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини