Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:10:29

Основа розвитку території населеного пункту, або Навіщо потрібен генеральний план?

28.07.2017   11:01Агенцiя

Основним документом, що встановлює напрямки і межі територіального розвитку населеного пункту, є його генеральний план. Це основа для розробки зонування території. Без цього неможливе будівництво чи реконструкція об’єктів.

У червні цього року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності». Документом внесено ряд важливих змін до законодавчої бази у сфері містобудівної діяльності. Одним із нововведень стала відміна категорій складності об’єктів будівництва та введення класів наслідків, які визначаються відповідно до вимог будівельних норм і стандартів. Також змінено дозвільну систему на будівництво об’єктів, якою керується інспекція Держархбудконтролю. Разом з цим суттєво посилено відповідальність за порушення норм і правил при проведенні будівництва, недопущення самовільного будівництва або використання будівель без відповідної дозвільної документації.

Про розроблення містобудівної документації відповідно до вимог нового закону говорили 27 липня під час тематичної наради у Чернігові. Участь у заході взяли заступник голови облдержадміністрації Сергій Сергієнко, начальник Управління містобудування та архітектури ОДА Олександр Дмитрюк, профільні заступники голів РДА, головні архітектори міст та районів, голови об’єднаних територіальних громад, керівники структурних підрозділів з питань містобудування та архітектури ОТГ, представники проектних організацій області та територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади.

— Застаріла містобудівна документація гальмує будівництво нових об’єктів. Зокрема і тих, що фінансуються за рахунок Державного фонду регіонального розвитку, коштів державного та місцевих бюджетів. Це фактично зупиняє розвиток населених пунктів Чернігівщини, — зауважив Сергій Сергієнко.

Так, генеральними планами в області забезпечено лише 860 населених пунктів з 1510 існуючих. Переважна частина цієї містобудівної документації розроблялася ще в 60-80-ті роки минулого століття. Ці документи фактично не відповідають вимогам чинного законодавства. Крім того, основна частина містобудівної документації представлена лише в паперовому вигляді та створена в недержавній системі координат, що знову ж таки суперечить вимогам Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та унеможливлює ведення містобудівного кадастру.

За словами Олександра Дмитрюка, за минулий рік та перше півріччя 2017-го на Чернігівщині видано 870 містобудівних умов та обмежень забудови земельних ділянок на виробничі та невиробничі об'єкти. Протягом цього ж періоду скасовано близько 130 містобудівних умов та обмежень. Найбільше їх у Куликівському, Козелецькому, Ічнянському районах та в Прилуках.

З початку 2011 року в області розроблено 22 генеральних плани, 14 планів зонування, 14 детальних планів території в межах населеного пункту та 17 поза його межами. Наразі триває робота по розробленню/оновленню містобудівної документації на місцевому рівні.

До речі, генеральний план міста Чернігова затверджений у 2003 році і також потребує оновлення. Новий генеральний план та зонінг вже є у Прилуках. По Ніжину розроблено зміни до генерального плану, документація доопрацьовується.

Виготовлено і затверджено генеральні плани та зонінги міст Мена, Бахмач, Корюківка, селищ Варва і Седнів. Генеральний план та зонінг по Коропу розробляється з 2014 року. Також ведуться роботи по селищам Линовиця, Холми, Сосниця, Ріпки, Козелець.

Розроблення генеральних планів проводиться і в районах:  Прилуцькому (29 генпланів), Бахмацькому (4 генплани), Боборовицькому (4 генплани).

На сьогодні на Чернігівщині необхідні документи можуть виготовити  п’ять проектних організацій, чотири з яких — місцеві. Експерти радять користуватися послугами тільки сертифікованих архітекторів та проектувальників, аби потім не сплачувати штрафи.

Говорили під час наради і про дозвільну та контрольно-наглядову процедури, посилення відповідальності у сфері містобудівної діяльності та виділення земельних ділянок для містобудівних потреб.

Також учасники наради мали змогу поставити запитання профільним фахівцям.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини